Руски колекционер купи яйце Фаберже за рекордна сума

Руски колекционер купи яйце Фаберже за рекордна сума

Така нареченото Ротшилдово яйце, изработено в ателието на Карл Фаберже, беше продадено в сряда на руски колекционер по време на търг в лондонската аукционна къща Кристис. Достигнатата цена от 18.5 млн. долара е абсолютен рекорд за този вид приложно изкуство, предаде Лента.ру.

Досега най-скъпото произведение на Карл Фаберже беше “Зимното яйце”, продадено през 2002 година от Кристис за 9.6 млн. долара. В края на октомври тази година Ротшилдовото яйце, което от 1902 година не е излизало от семейство Ротшилд, беше показано в Москва в рамките на сезонната изложба на Кристис. Тогава стана известно, че оценката му ще е рекордно висока – между 12 и 18 милиона долара.

Яйцето представлява едновременно часовник и механична изненада (от капачето му изскача кукуригащ петел), което е рядкост за изделията на Фаберже. В света са известни само още две подобни произведения – императорското яйце “Петел” 1900 г. и яйцето “Шантеклер” 1904 г.

Според агенция Блумбърг Ротшилдовото яйце е било продадено за 16.5 млн. долара. Разликата вероятно отчита комисионната на Кристис. Според агенцията името на новия собственик е Александър Иванов, шеф на частната московска галерия “Руски национален музей”, който разполага с много добра колекция от Фаберже. По думите на Иванов, новата му придобивка ще отпътува за Русия.

Споделяне

Още от Свят