Руски кораб с боеприпаси е пристигнал в Сирия

Кипърски представител потвърди, че руският кораб, който отплава за Сирия, след като бе спрян от кипърските власти във вторник, е превозвал боеприпаси, предаде Ройтерс в петък.

По-рано днес източник от базираната в Санкт Петербург компания, която е собственик на кораба, потвърди, че корабът "с опасен товар" на борда, е достигнал Сирия.

Кипърските власти провериха товара на кораба, когато той направи непредвидено спиране за презареждане с гориво във вторник. Корабът даде на Кипър писмени уверения, че дестинацията му няма да бъде Сирия и получи разрешение да отплава на следващия ден.

"Имаше патрони. Имаше четири контейнера с патрони на борда", заяви за Ройтерс кипърски представител. Корабът технически наруши ембаргото на Европейския съюз върху оръжейните доставки за Сирия, но кипърските представители му разрешиха да отплава, след като собствениците заявиха, че са променили дестинацията и корабът ще отпътува за Турция.

Вчера говорителят на турското външно министерство Селчук Юнал заяви, позовавайки се на турските военноморски сили, че плавателният съд е пристигнал вчера в сирийското пристанище Тартус, използвано от руските военни кораби като спирка за презареждане.

Товарният кораб, който е собственост на базираната в Санкт Петербург компания Уестберг (Westberg Ltd.), е отпътувал от руското пристанище на 9 декември към Турция и Сирия. Русия и Турция не са членки на ЕС, така че подобен маршрут не нарушава ембаргото, което съюзът наложи в знак на протест срещу репресиите на сирийския режим. Заради лошото време корабът пусна котва във вторник в кипърското пристанище Лимасол, което предизвика вниманието на кипърските власти, посочва АП.

Турция, която през последните години установи близки отношения със Сирия, сега е един от най-отявлените критици на режима на президента Башар Асад. Анкара наложи търговски санкции на Сирия и позволява на сирийската опозиция да се среща на турска територия. Около 7000 сирийци потърсиха убежище в Турция.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?