Руски космически кораб аварира, екипажът оцеля

Москва замрази всички пилотирани мисии

Руски космически кораб аварира, екипажът оцеля

Русия замрази всички свои пилотирани космически мисии след авария в ракетата носител на космическия кораб "Союз МС-10".

Инцидентът стана в четвъртък сутринта при изстрелване от космодрума в Байконур. Двамата космонавти на борда Алексей Овчинин (Русия) и Ник Хейг (САЩ) са оцелели без травми.

Екипажът се е приземил, след като капсулата на апарата е успяла да се отдели навреме, а парашутите са се отворили.

Телевизията на НАСА съобщи, че с космонавтите вече е установен контакт. Те са се приземили на 20 км източно от Жезказган, Казахстан.

Аварийното (балистично) спускане на капсулата е под много по-остър ъгъл към земната повърхност и подлага хората на огромно натоварване.

Корабът "Съюз" бе изстрелян в 4:40 часа местно време и потегли на шестчасов път към Международната космическа станция. Овчинин и Хейг трябваше да прекарат шест месеца в станцията и да работят по серия от научни експерименти.

"Съюз" е една от най-старите ракети, но едновременно с това има славата на една от най-безопасните, коментира ББС. Сегашната авария се е случила при отделянето на изпразнените от гориво сегменти на кораба.

Астронавтите са докладвали, че нещо не е наред, защото са усетили, че изпадат в безтегловност в момент, в който е трябвало все още да бъдат приковани за седалките от ускорението.

Спасителната система на кораба обаче е сработила и капсулата с двамата космонавти се е отделила навреме. Въпреки това пътят им към Земята е бил доста некомфортен, защото са изпитали много силно гравитационно притискане.

Споделяне

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?