Руски оръжеен учен обвинен за шпионаж в полза на САЩ

Военен съд в Русия призна учен в областта на ядрените оръжия за виновен за шпионаж в полза на Съединените щати. Ученият, Игор Сутягин, може да лежи до 20 години в затвора.

По време на закрития съдебен процес прокуратурата заяви, че той е предал класифицирана информация за ядрени подводници и ракетни системи на британска компания, която според обвинението е била прикритие на американското разузнаване, съобщиха руските осведомителни агенции.

Сутягин казва, че анализите са му били базирани само на информация, която е била обществено достояние.

Игор Сутягин, завеждащ сектор по военно-техническа и военно-икономическа политика в отдела за външнополитически изследвания в Института САЩ - Канада РАН, каза още, че не е имал и не е имал никакви причини да смята, че британската компания Alternative Futures е фиктивна. Според руската ФСС обаче компанията няма нищо общо с научните изследвания.

Адвокатът на учения Борис Кузнецов разкритикува начина, по който е воден процеса и обвини председателстващия съдия в манипулация на съдебните заседатели.

"Отправените към съдебните заседатели въпроси не кореспондираха с обвинението", каза Кузнецов, цитиран от руската НТВ. Адвокатът добави, че смята да обжалва присъдата, която все още не е произнесена.

През януари четири международни правозащитни организации заявиха, че Сутягин е мишена на политически мотивирани необосновани обвинения и настояха Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да посочи наблюдаващ по делото.

Делото срещу Сутягин е пример за произволно преследване на независими учени, журналисти и екоактивисти в Русия, които работят по чувствителни теми, твърдят четирите организации, сред които Амнести Интернешънъл и Хюман Ратс Уоч.

Би Би Си отбелязва, че делото е предизвикало тревога в научните среди и събудило страхове за възраждане на прийомите на КГБ от съветско време.

Процесът срещу Сутяген е първото шпионско дело в Русия, което се решава от съдебни заседатели.

Ученият е в затвора откакто беше арестуван през октомври 1999 г.

Очакваше се съдът да произнесе присъда през февруари 2001 г., но вместо това бе поискано прокурорите да продължат разследването, а Сутягин да остане в затвора. Мотивите на съда бяха, че при предварителното следствие са били допуснати "съществени нарушения" на процесуалния кодекс и че повдигнатото срещу учения обвинение не е достатъчно конкретизирано.

Делото срещу учения е един от значимите шпионски процеси срещу руски изследователи.

Споделяне

Още от Свят