Руски писатели, журналисти и певци се обединиха в Лига на избирателите

Руски писатели, блогъри, журналисти и певци основаха  Лига на избирателите, поставяща си за цел да гарантира, че президентските избори през март ще бъдат свободни, предаде Франс прес в сряда.

Лигата ще се опита да мобилизира руснаците за протестна демонстрация на 4 февруари, точно месец преди гласуването. Журналистът Леонид Парфионов, писателите Борис Акунин и Людмила Улитская, блогърът Рустем Адагамов и антисъветската рок легенда Юрий Шевчук са сред основателите на лигата, която не подкрепя нито един кандидат за президентските избори на 4 март.

"Лигата е логичното продължение на масовите протести през декември срещу измамите и фалшификациите на изборите", се казва в съобщение на новата организация. На изборите на 4 декември победи партията на Владимир Путин "Единна Русия". Тази победа и информациите за евентуалните нередности предизвикаха безпрецедентно протестно движение, се припомня още в съобщението.

"Нямаме политически цели, не смятаме да подкрепяме никоя партия или кандидат", допълват основателите на организацията. Лигата на избирателите си е поставила за основна цел да осъществява контрол над гласуването главно с помощта на наблюдатели и на юристи доброволци. Тя ще следи дали се спазват принципите за честност на избора.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?