Руски шпиони арестувани за атентат срещу бивш чеченски лидер

Трима руски агенти на разузнавателните служби бяха арестувани в Катар за убийството на бившия чеченски президент, предаде Би Би Си.

Зелимхан Яндарбиев беше убит на 13 февруари при бомбен атентат в катарската столица Доха, където живееше в изгнание от три години. Покушението бе извършено, когато Яндарбиев си тръгнал след петъчната молитва от една от джамиите в Доха.

Руският външен министър Игор Иванов каза, че трима руснаци, заподозрени във връзка с убийството, са задържани преди седмица.

Официални представители в Катар казаха, че срещу двама мъже са повдигнати обвинения, а един руснак с дипломатически паспорт е бил освободен, предаде Ройтерс.

Той бил пуснат след среща между специален пратеник на руското външно министерство с първия дипломат на Катар шейх Хамад бин Джасем бин Джабар ат Тани. В момента мъжът се намира в руското посолство в Доха.

Русия каза, че тримата задържани в Катар са били служители на специалните служби и определи ареста като враждебна стъпка от страна на държава, която е свързана с терористични схеми.

Посланикът на Катар в Москва Саад ал Кубейси бе повикан вчера в руското външно министерство във връзка с инцидента, съобщи ИТАР-ТАСС. На срещата Иванов поиска от Доха незабавно да освободи "незаконно задържаните руски граждани" и да им предостави възможност безпрепятствено да се върнат в родината си.

Официални руски представители вече заявиха, че "нашата страна няма никакво отношение към инцидента", подчерта Иванов. Затова опитите на катарските власти да прехвърлят отговорността за покушението над Яндарбиев на арестуваните от тях руски граждани са лишени от каквото и да е основание. Инсинуациите на катарските власти не могат да бъда оценени по друг начин, освен като провокация, допълни дипломатът.

Според руската страна тримата руснаци са били задържани през нощта на 18 срещу 19 февруари от служители на местните спецслужби, които използвали оръжие и груба сила. Задържаните са сътрудници на руските спецслужби, командировани към посолството на Руската федерация в Катар. Според Москва те са били в страната на законни основания и изпълнявали задачи от информационно-аналитичен характер, свързани с борбата срещу международния тероризъм, без да нарушават местното законодателство.

Иванов припомни, че Москва многократно е искала от Доха да ѝ предаде Яндарбиев, който носи вина за смъртта на стотици руски граждани, включително за загиналите в Театралния център в Москва при терористичния акт през октомври 2002 г., който той ръководил пряко от Катар. Само че катарското правителство не само не изпълни своите международни задължения в сферата на борбата срещу тероризма, но и фактически взе Яндарбиев под своя закрила, изтъкна той.

Днес руското министерство е извикало за втори път катарския посланик, за да му връчи официален протест за ареста.

Споделяне

Още от Свят