Руски сили атакуваха украинска военна база в Крим

Яценюк: Конфликтът премина във военен стадий

Руски сили атакуваха украинска военна база в Крим

Руски сили са атакували украинска база в главния град на Крим, Симферопол, като според първоначална информация един украински военнослужещ е загинал, а друг е ранен.

 

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че конфликтът с Русия е преминал във военен стадий и поиска свикване на комисия с участието на САЩ, Великобритания и Русия за незабавно решаване на въпроса.

 

"Руските военни започнаха да стрелят по украински военнослужещи, а това вече са военни престъпления, които нямат срок на давност. Трябва да се реши въпросът за недопускане на по-нататъшно ексалиране на военния конфликт", заяви Яценюк.

 

Украински военен говорител Владислав Селезньов съобщи, че при нападението на руските сили един военнослужещ е ранен във врата и ключицата. Toй каза, че не е известно кой е стрелял, но описа нападателите като "неизвестни сили, добре екипирани и с прикрити лица".

 

Командващият на украинския флот Сергий Гайдук съобщи от своя страна, че опитите за превземане на военни обекти с щурм и с използване на оръжие са се увеличили през последните дни. Според Гайдук 38 украински военни бази са блокирани от руски сили в Крим

 

Киев: Анексирането на Крим е опасно за цяла Европа

 

Временният президент на Украйна Олександър Турчинов заяви по-рано, че "Украйна и целият цивилизован свят няма никога да признаят анексирането на украинска територия".

 

"Това е опасно решение, което няма никакви юридически последствия. Това е опасна провокация не само за Украйна, а и за Европа и за целия свят", каза той.

 

Според Киев подписаното в Москва споразумение няма нищо общо с демокрацията, с правото и със здравия разум.

 

Кличко иска скъсване на отношенията с Москва

 

Партията УДАР на бившия шампион по бокс Виталий Кличко и кандидат за президентския пост на Украйна на изборите на 25 май призова за незабавно скъсване на дипломатическите отношения на Украйна с Русия.

 

"Предвид враждебните действия на руските власти и практиката на международните отношения ние настояваме за незабавно скъсване на дипломатическите отношения между Украйна и Русия", каза лидерът на партия УДАР в изявление, публикувано в отговор на присъединяването на Крим към Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят