Руски военен самолет се запали на чешко летище, шестима са ранени

Руски военен самолет се запали на чешко летище, шестима са ранени

Руски военен самолет Ан-30Б претърпя авария при кацане на летище в Чехия, при което се запали. Пострадали са шестима от пътниците му. По предварителни данни причина за аварията е е неизправност в стойката на предния колесник, съобщиха руските медии в сряда.

На борда са се намирали 23 души – девет чешки и 14 руски военнослужещи. Полетът им бил по време на официално петдневно посещение в рамките на договора "Открито небе". Руският самолет трябвало да извърши наблюдателен полет на Чешката република. Около 13 часа самолетът кацнал на летището Часлав, на 75 километра от столицата Прага, но приземяването се оказало несполучливо.

При кацането се счупила стойката на предния колесник, самолетът забил нос в пистата, излязъл от нея и се запалил. Възможно е и колесникът въобще да не се е задействал.

Пожарникарите загасили огъня бързо, но въпреки това част от пътниците са получили изгаряния. Първоначално бе съобщено, че ранените са 19, но после броят им бе коригиран на 6 – петима руснаци и един чех. Двама от пострадалите, са откарани с вертолет в Прага, като според чешки източници единият от тях е в много тежко състояние. Останалите четирима са настанени в местни болници.

Договорът "Открито небе", подписан преди 20 години, предвижда всяка влизащите в него 34 страни да предоставя въздушното си пространство за полети на инспектиращи летателни апарати от останалите страни. Целта е мониторинг над военни и промишлени обекти, за да не се допусне нарушаване на договореностите за контрол върху въоръженията. Русия се присъедини към договора през 2001 година.

Самолетът Ан-30 е предназначен за въздушно наблюдение и аерофотоснимки и представлява модификация на пътническия Ан 24.

Споделяне

Още от Свят