Руските интернет сайтове ще включат Крим в картите си на Русия

Руските интернет сайтове Яндекс и Мейл.ру и няколко издателски къщи обявиха, че ще променят картите си, на които Крим вече ще бъде показван като руска територия, ден след подписването на договора за присъединяване на полуострова към Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Държавните граници в картографската услуга на Яндекс ще бъдат променени при някое от следващите обновявания", съобщи пресслужбата на най-голямата руска търсачка пред ИТАР-ТАСС.

Говорителката на Мейл.ру Ксения Чабаненко съобщи от своя страна, че порталът в момента се занимава с техническите настройки.

"Това ще отнеме време", добави тя.

Руската картографска служба "Росреестр" обяви, че ще създаде нова карта на Русия веднага, щом получи отделените за целта средства. "Това не се прави за един ден", подчертаха картографите и посочиха, че създаването на нова карта обикновено отнема от една до три години.

"Вече взехме решението да създадем и отпечатаме нови карти, но изчакваме окончателното юридическо оформяне на присъединяването", обяви от своя страна Олег Гаврилов, генералендиректор на картографското издание ДиК.

Очаква се руските депутати да ратифицират утре договора, подписан от президента Владимир Путин вчера и да гласуват конституционните промени, с които Крим става нов субект на Руската федерация.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят