Руските вестници подхванаха темата за българско оръжие в Грузия

Тбилиси активно закупува оръжие и боеприпаси в България и в Украйна, съобщава в сайта си руският вестник "Ведомости", след като в петък "Московский комсомолец" пусна статия "До войната остават часове?" с подзаглавие "Оръжие за грузинците карат кораби от България".

Информацията за "Ведомости" била предоставена от ръководител на една от международните компании, търгуваща с военно снаряжение. По думите му, в Поти преди няколко седмици е пристигнал плавателен съд, натоварен с амуниции за гаубици 122 калибър, боеприпаси за танкове от 125 милиметра, заряди за гранатомети, самите гранатомети, а също и други боеприпаси.

От Министерството на икономиката в София късно в петък съобщиха след като целия ден властите отричаха какъвто и да било износ за Грузия, че комисията за контрола върху оръжейните сделки е одобрила износ на несравнимо по-малко количество от цитираното същия ден в "Московский комсомолец" количество - близо 2500 сандъка с ръчни гранатомети.

Сделката е извършена от частна фирма, за грузинското министерство на отбраната, което е предоставило и заверени от правителството сертификати, обясниха от пресцентъра на ведомството.

Стойността на тази партида оръжия, по данни на "Ведомости", обаче е пет милиона долара. Още шест милиона Тбилиси се кани да изхарчи за такива цели в скоро време.

Освен това, Грузия е платила 20 милиона за ремонт на няколко единици бойна техника и за закупуване на нови танкове в Украйна, е казал сътрудник на харковския завод "Малишев".

По мнение на военните експерти, боеприпасите, закупени в България за 10 милиона долара, трябва да стигнат на армия от няколко хиляди човека за няколко седмици бойни действия в Южна Осетия.

В момента Тблисили е в обтегнати отношения с Москва заради напрежението в сепаратистката област Южна Осетия, където периодично избухват сблъсъци между грузински войски и подкрепяните от Русия сепаратистки сили.

"Ведомости" цитират няколко точки от прессъобщение на българската компания, търгуваща с оръжие, явно направено по друг повод. Съгласно тези данни, зарядите за гранатометите РПГ-7В струват 45 долара за бройка, снарядите за танк Т-55 - 105 долара за бройка, неуправляемите ракетни снаряди за установките "Град" са 520 долара за бройка, а ракетата за ПЗРК "Стрела - 3" - 22 100 струват долара за бройка.

Представител на пресцентъра на министерството на отбраната на Грузия е заявил, че няма информация за "покупка на боеприпаси от България".

Секретарят на военното аташе на България в Москва Вася Василев също е заявил, че не вярва на информацията му за голямото количество гранотомети. По думите му, експортът на оръжие от България се контролира строго от министерството на икономиката.

Още от България