Руските власти претърсиха офисите на компания разработваща софтуер за Юкос

Руските власти разшириха мащабите на разследването срещу руската петролна компания Юкос, като претърсиха офисите на фирмата Сибинтек, която разработва софтуер и програми за петролния гигант, предаде Асошиейтед прес, като цитира съобщение на пресцентъра на Юкос.

Фирмата Сибинтек бе отделена от Юкос през 1999 г. и в момента е контролирана от групата Менатеп - холдингова компания на Юкос. Според агенция Интерфакс, по време на претърсването на офисите на Сибинтек пред тях е имало въоръжени мъже.

До момента руската Главна прокуратура и другите правораздавателни органи в страната не са направили официални съобщения по повод претърсването на офисите на Сибинтек.

Разследването срещу Юкос започна на 2 юли с ареста на един от основните акционери на компанията - Платон Лебедев, който бе обвинен в измама при приватизационна сделка през 1994 г. и укриване на данъци.

По-късно архивите на Юкос бяха претърсени и започна криминално разследване на няколко убийства и опити за убийство на бизнесмени и официални представители, които са имали някакви конфликти с Юкос.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?