Руският елит напуска на тълпи страната

Ферари, изложено в традиционния универсален магазин ГУМ, смятан за най-красивия в Москва, откъдето пазаруват предимно богати московчани.

Независимо, а може би вследствие на присъединяването на Крим към Русия, широки слоеве от руското общество подкрепят Владимир Путин. Руският елит, обаче, изглежда мисли по друг начин – много негови представители заминават за чужбина и правят това колкото се може по-бързо, пише германският в. "Ди Велт".

 

Както съобщава икономическият портал Business Insider, много богати руснаци дори наемат историци, занимаващи се генеалогия, за да открият в семейните им история някакви чуждестранни корени, които да послужат като основание за получаване на чуждо гражданство.

 

Това са преди всичко хора, които са направили големи пари и сега се боят да не ги изгубят, разказва московският генеалог Владимир Палей.

 

Все повече хора, предимно от малцинствата, не са съгласни с курса на Путин, твърди певицата и преподавателка по руска литература Татяна Конкова. "Аз, разбира се, не споделям мнението на 90% от руснаците, все повече се чувствам чужденец в Русия", казва Конкова, която възнамерява да емигрира в Грузия.


Според официални данни на Business Insider, в последната година от Русия са се изнесли над 186 хиляди човека. През 2012 г. напусналите страната са били 123 хиляди, а през 2011 и 2010 г. - съответно по 37 и 34 хиляди.

 

Експерти допускат, че реалната бройка е по-голяма. "Официалните данни за миграцията са твърде ниски", заявява директорът на Института по социология РАН Михаил Горшков.

 

Паника е обзела и бизнес средите. Миналата седмица стана известно, че много руски милиардери са в паника. Те схващат, че политиката на Путин по отношение на Украйна ще доведе до изолация на Русия по целия свят и може да разруши икономиката ѝ. В същото време, от страх за възможни репресии практически никой не рискува открито да критикува политиката на Путин, коментира ръководителят на Центъра за политически технологии Игор Бунин.

 

"Проблемът на руснаците е в това, че те смятат, че имат мисия", коментира пред "Ди Велт" Иля Пономарьов, единственият депутат от руската Дума, който гласува против присъединяването на Крим към Русия.

 

"Колкото и абсурдно да звучи за западните уши, те (руснаците) са усвоили тази пропаганда и вече чакат да освободят своите украински братя в Киев и останалия свят от фашизма", допълва той.

 

Преди всичко, "тази идея вселява чувство за собствена сила на зле опезпечените и необразовани слоеве от руското общество". "Тези руснаци, които са достатъчно образовани или привързани към либералните идеи за тази форма на промиване на мозъци, Кремъл дори не праща в ГУЛАГ – от отчаяние те сами бягат зад граница", заключава руският депутат.

Споделяне

Още от Свят