Руският език като инструмент на меката сила за постигане на руските интереси

Руският език като инструмент на меката сила за постигане на руските интереси

Руският език беше определен от руския премиер Дмитрий Медведев като "изключително важна държавна задача". Същата мисъл изказа и президентът Владимир Путин на специално заседание, заявявайки, че именно от руския език зависи единството на страната. За изпълнението на тази задача бяха отделени близо 7 милиарда рубли, които ще бъдат използвани за образованието в страната и за "разширяване на пространството на руския език" зад граница.

Руският вестник "Комерсант" пише по този повод, че след сериозното влошаване на външнополитическата обстановка руските власти са започнали да гледат на образованието като на "инструмент на меката сила за постигане на руските интереси".

Правителството заяви, че зад граница ще бъдат създадени центрове за колективен достъп до руските образователни, информационни и социокултурни ресурси. То обеща да поддържа руските училища в страните от ОНД и други чужди държави чрез осигуряване на учебници, пособия, научно-популярни книги и списания. До 2020 г. руските власти ще очакват също разширяване на присъствието на руския език в интернет, както и повишаване на неговата популярност и престиж.

"Ведомости" отбелязва, че руският език и литература след историята се превръщат в предмети, приковаващи политическото внимание. На вчерашното съвещание при президента, посветено на руския език, участниците повтаряха колко е важно развитието на националните езици, но откроиха "важната роля на руския език в укрепването на държавността", посочва изданието.

"Ведомости" цитира мнението на един от президентските съветници, че езикът и културата са "меки инструменти на силата и натиска", а също базов елемент за единството на нацията.

Политологът Михаил Виноградов коментира пред вестника, че въпросът за значението и развитието на руския език е "меко, политически коректно обръщане на властите към темата за национализма и патриотизма". Той припомня, че тази тема вече бе използвана по време на конфликта с Украйна: необходимостта от признаване на руския език като втори официален бе една от причините за въвличането на Русия в кризата.

"Независимая газета" се спира на отправените от Владимир Путин упреци към медиите и интернет за неграмотност и призивите му да се спазва баланс при използването на чуждици. Вестникът цитира и изявлението на директора на института по руски език Александър Молдован, който обърнал внимание на заседанието върху още един проблем - проникването на просторечието и жаргона на престъпните среди в публичното пространство.

Първият вицепрезидент на Центъра за политически технологии Алексей Макарин коментира пред "Независимая газета", че за властите въпросът за езика е изключително важен, защото руският е онази спойка, която е нужна в период на криза.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?