Руският олигарх Березовски смени името си

Руският милиардер Борис Березовски, който избегна съдебно преследване в родината си, след като получи убежище във Великобритания, е получил документи с ново име, потвърди снощи член на британското правителство.

По думите на министъра на вътрешните работи Дейвид Блънкет, цитиран от АП, в издадения на руския магнат документ за пътуване е вписано името Платон Еленин. Блънкет не обясни каква е причината за тази промяна.

Според АП името Платон вероятно е свързано с главния персонаж Платон Маковски от филм по случки от живота на Борис Березовски.

Новите документи за пътуване на 57-годишния Березовски разгневиха Русия преди Нова година, когато той посети под новото си име Грузия. Руски представители заявиха, че грузинските власти е трябвало да арестуват беглеца и да го предадат на Москва, за да бъде съден за измама и присвояване в големи размери.

Березовски, който е смятан за втория по богатство човек в Русия, твърди, че руските власти го преследват заради политическите му възгледи, припомня Би Би Си.

Той е един от главните поддръжници на слабите либерални партии, които са опозиция на президента Владимир Путин.

Както и останалите руски олигарси, Березовски натрупа състоянието си от бързата смята на собствеността през 1990-те години.

Неговата бизнесимперия включва медии, банки, бизнес с автомобили, електроенергия, има и дял в националния превозвач Аерофлот.

Той беше близък съюзник на бившия президент Борис Елцин, но изпадна в немилост при идването на Путин, който се опитва да ограничи политическото влияние на олигарсите.

Березовски живее във Великобритания в самоналожено изгнаничество от 2000 г.

Споделяне

Още от Свят