Руският посланик: Москва няма необходимост да се меси в българските избори

Ако имате национален интерес от "Южен поток", ще има и решение

Руският посланик Анатолий Макаров (в средата) се включи в тържествата по случай освобождението на Русе. Сн: БГНЕС

"Кой казва, че Русия се меси в българските избори, за първи път чувам това и надявам се никога да не чуя”, заяви руският посланик Анатолий Макаров в отговор на журналистически въпрос, зададен му в Русе, където в понеделник представителят на Москва се включи в тържествата по случай освобождението на града.

"Никога не сме се месили, нямаме и необходимост да се месим. Проведохте президентски избори, избрахте си президент, мисля че това си беше доброволно решение на българския народ. Надявам се сами да си изберете и парламент, няма основания да намесвате Русия”, заяви дипломатът.

Според него двете страни имат големи перспективи в бъдещите си отношения. Новият президент Румен Радев също е с настройката за подобряването на отношенията, допълни посланикът, който миналата седмица се срещна с българския държавен глава.

След президентските избори бившият генерал от КГБ Леонид Решетников, който оглавяваше руския институт за стратегически изследвания, се похвали, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е споделила с него в аванс намеренията си да издигне Румен Радев за президент. Тя отрече твърдението му и го определи като "компрометиран руснак, изгонен от Кремъл за корупция и конфликт на интереси". Дни по-късно след като скандалът се разрастна Нинова призна, че се е видяла с руския генерал, но уж случайно и сред други хора, като въобще не са обсъждали Радев, а общата политическа обстановка.

Според руския посланик политическият диалог между Русия и България напоследък е бил на доста ниско ниво, но очаква неговото подобряване.

"Бих искал отношенията между България и Русия да станат по-добри. Явно се искат някакви решения и промени, това разбрах от настроението на президента Румен Радев. Той също има настройка за подобряване на нашите отношения. Много разчитам, че след формирането на новото правителство на България, вероятно през април, конкретно ще планираме конкретни мероприятия и икономически проекти между Русия и България. Аз съм оптимист, смятам, че имаме достатъчно основания да можем да възстановим и да задълбочим още повече братските си отношения между двете страни” каза Макаров.

"Знам, че по отношение на съвместните ни проекти имате интерес в областта на енергетиката. Има много големи перспективи в това отношение. "Южен поток“ например е проект, който би дал много на България. Ако има интерес в тази посока, трябва да работим. Ако имате национален интерес, ще има и решение. Дайте да работим заедно. Насила няма да правим нищо“, добави посланикът.

Проектът за строеж на газопровода "Южен поток" по дъното на Черно море до Варна и от там до Западна Европа бе едностранно прекратен от руския президент Владимир Путин през декември 2014 г., но създаденото за строежа на българския участък дружество "Южен поток България" все още функционира, макар и в свити обеми.

"600 000 туристи от Русия са посетили България за последната година. Руснаците много обичат и почивка тип "ол-инклузив“. Може да се помисли и за получаване на визите на летището и те да са за по 30 дни. Обсъждаме фериботна връзка между Новоросийск и Варна, или Бургас, да не се пътува само със самолет, а да се качват русите направо с колите си", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България