Руският посланик порица българската телевизия Би Ти Ви

Руското посолство в София порица частната национална телевизия Би Ти Ви заради интервю на живо, излъчено от едно от предаванията на медията, чийто собственик е магнатът Рупърт Мърдок.

Реакцията на посолството е по повод изказването на бившия служител на руското контраразузнаване Александър Литвиненко в предаването "Блиц", че президентът Владимир Путин покровителства престъпна групировка за наркотрафик, в която е включен и изгонения от България Майкъл Чорни.

В открито писмо до Съвета за електронни медии, посолството призовава СЕМ да вземе отношение към излъченото интервю на "укриващият се от руското правосъдие в Лондон А. Литвиненко". Твърденията му по адрес на руското държавно ръководство са определени като "абсурдни измишльотини".

Българският телевизионен канал "Би Ти Ви" стана проводник "на една лъжлива кампания, водена от скандално прочути лица, които тиражират небивалици за съвременна Русия", се казва в писмото, цитирано от БТА.

Според оценката на руското посолство, предаването е нарушило нормите на журналистическата етика, защото принципите на свободата на словото не означават безотговорно отношение към разпространяването на информацията.

В откритото писмо до СЕМ недвусмислено се посочва, че от посолството очакват съответна реакция от българския медиен регулатор. Разчитаме, че СЕМ ще призове към отговорност "Би Ти Ви", като обърне неговото внимание, че е недопустимо излъчване на явно клеветнически материали, се казва в писмото.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?