Руският посланик препоръча на България специално законодателство за борба с тероризма

Посланикът на Русия у нас Анатолий Потапов смята, че е необходимо да се създаде специално законодателство, посветено на борбата с тероризма, в противен случай терористите могат да използват несъвършенствата на законодателството и да не бъдат наказани.

С изявлението си във Варна, дипломатът подкрепи искането на МВР и прокуратурата за законодателни промени, свързани с предотвратяването на терористични актове. Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов и главният прокурор Никола Филчев вече лансираха идеята си службите да могат да подслушват и следят без санкция на съда, когато става дума за опазване на националната сигурност. Филчев отдавна се обяви за необходимостта от ограничаване на права в интерес на сигурността.

Дни след катастрофата на два руски самолета, за един от които има данни, че е свален след експлозия, посланик Потапов заяви, че България и Русия могат да си сътрудничат в борбата срещу международния тероризъм. "Само заедно с мобилизация на всички здрави сили, можем да се справим с това предизвикателство", заяви Потапов, цитиран от БНР. Според посланика влизането на България в НАТО и предстоящото и приемане в Европейския съюз не влошава двустранните отношения между България и Русия, а ги осмисля и задълбочава.

Анатолий Потапов коментира туристическия сезон като посочи, че в България изостава качеството на обслужването на туристите, което в Турция е перфектно. "Нашите туристи не жалят средства, когато са на почивка, но искат добро обслужване, което, сигурен съм, ще успеете да им предложите", заяви руския посланик.

Споделяне

Още от България