Руският посланик в Букурещ бе привикан за обяснения заради обидна публикация

Валерий Кузмин

Посланикът на Руската федерация в Букурещ Валерий Кузмин беше извикан в румънското министерство на външните работи, за да даде обяснения относно обидна публикация по адрес на румънския кралски двор, предаде телевизия "Диджи24", цитирана от сайта на "Сега".

В публикация във Фейсбук страницата на руското посолство в Букурещ от 22 ноември румънският кралски двор е обвинен в "исторически фобии". Пазителката на кралската корона принцеса Маргарета е наречена в текста "госпожа Маргарета". За нея посолството твърди, че разпространява неверни информации.

В публикацията се казва:

"В духа на най-тежките исторически фобии, култивирани още по време на "Старото кралство" и неотстъпващи с нищо от стандартите на западната мейнстрийм индустрия, която създава фалшиви новини, Пазителката на короната реши да пробва "мантията на геополитически стратег", който се грижи за сигурността и благоденствието не само на собствената си държава, но и най-малко на половината от Евразия и цялото евроатлантическо пространство.

За съжаление, в сравнение с грандиозността на плана предложените заключения и рецепти се оказаха болезнено примитиви и лесно разпознаваеми", се посочва в публикацията. В текста се отбелязва, че Русия категорично е била представена като единствения виновник за всички нещастия и проблеми и че всички тези твърдения се базират на "фалшивите новини, които натовската пропаганда ежедневно инфилтрира в съзнанието на хората".

Повод за написаното са пронатовските и проевропейски изявления на принцеса Маргарета по време на прием, организиран в кралския дворец в Букурещ на 21 ноември в чест на дипломатическия корпус, акредитиран в Букурещ, посочват румънски медии.

По време на приема принцеса Маргарета говори пред около 80 чуждестранни дипломати, споменавайки руската агресия в Източна Европа в миналото и сега.

"Преди няколко месеца Румъния си подаде ръце с Полша и Балтийските страни на 80-тата годишнина от подписването на Пакта Рибентроп-Молотов - един омразен договор, подписан от кървавите диктатури на 20-ти век. Също така, подкрепяме от все сърце настоящите усилия на НАТО да стимулира отбраната на нашите балтийски съюзници; тяхната сигурност остава и наша сигурност. Приветствам и приноса на нашите съюзници за отбраната на Румъния. Но се питам само дали правим достатъчно, като се имат предвид проблемите, с които се сблъскваме в Украйна и около Черно море. Позволете ми да ви напомня: всички атаки на Русия срещу нашата сигурност - от атаката срещу Грузия през 2008 г., до атаката срещу Украйна през 2014 г. и руската военна намеса в Близкия изток през 2015 г. - се случиха в нашата част на света, около това, което обикновено наричаме "южния фланг" на НАТО", каза принцеса Маргарета пред чуждестранните дипломати.

Споделяне

Още от Свят

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?