Руският върховен съд отмени оправдателна присъда на физик, обвинен в шпионаж

Върховният съд в Русия отмени оправдателната присъда на физика Валентин Данаилов, който бе обвинен в предаване на секретни космически технологии.

Първоначалното оневиняване на Данилов бе възприето като поражение за руската Федерална служба за сигурност.

Напоследък в Русия се водиха съдебни процеси за шпионаж срещу няколко учени и изследователи и повечето от тях приключиха с обвинителни присъди.

Данилов, който е професор в Красноярския технологичен университет в Сибир, каза по време на тригодишния процес, че информацията, която е предал на китайска организация, вече е била публично достояние.

Прокурорите обаче настояваха, че съдебните заседатели са били подложени на натиск по време на делото.

Говорител на Върховния съд каза, че са били открити нарушения и че делото отново ще бъде върнато в Красноярския съд за ново разглеждане от различни съдии.

53-годишният Данилов, бивш ръководител на лабораторията по технически изследвания в лабораторията, заяви, че решението на съда "е можело да се очаква".

Главният прокурор Евгений Найденов беше удовлетворен от решението на Върховния съд.

"Оправдателната присъда беше обявена при нарушаване на нормите на правото. Отмяната на присъдата е законна и обоснована. Това решение на съда ме удовлетворява", заяви той.

Валентин Данилов, който бе обявен в "държавна измяна под формата на шпионаж" в полза на Китай и в измама, бе оправдан от съдебните заседатели на 29 декември 2003 година. Осем от 12-те заседатели решиха, че вината му е недоказана.

Това стана причина прокурорът на Красноярск да се обърне към Върховния съд за отмяна на оправдателната присъда.

Според версията на следствието, директорът на топлофизическия център на Красноярския държавен университет е предал на Общокитайската компания за внос и износ секретни данни, свързани с машиностроенето, а на Китайската Академия за космически технологии, материали, свързани със системата за защита на руските космически апарати от слънчевото излъчване.

Основният аргумент на защитата е бил махането на грифа за секретност от технологиите, по които е работил Данаилов преди около 10 години.

Освен в държавна измяна, Данаилов е бил обвинен и в измама. По думите на обвинителите, ученият чрез лъжа е присвоил паричните средства на университета в размер на 466 хиляди рубли. Тези пари са изплатени на учебното заведение според договор, сключен с китайците.

По време на самото разследване физикът е прекарал в следствения изолатор повече от година.

Правозащитни организации обвиняват руските специални служби, че използват тактики от времето на КГБ срещу учени и изследователи, които са установили контакти с чуждестранни организации.

През април оръжейният експерт Игор Сутягин беше осъден на 15 години затвор за шпионаж в полза на САЩ по времето, когато е работел в руския институт САЩ - Канада. Миналия декември бившият служител от разузнаването Александър Зопоржзки получи присъда 18 години тежък труд за шпионаж в полза на САЩ.

72-годишният проф. Анатоли Бабкин бе осъден на осем години условно за предаване на секретна информация на американския бизнесмен Едмънд Попуп.

Споделяне

Още от Свят