Руското МВнР: България опасно пренаписва историята

Руското МВнР: България опасно пренаписва историята

"България се занимава с пренаписване на историята, говорейки за донесените от Червената армия т.нар. репресии. Това е опасна тенденция", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за ТАСС.

Интервюто е дадено във Владивосток, където Захарова се намира на Източния икономически форум, в който участва и руският президент Владимир Путин.

Във вторник българското Министерство на външните работи излезе с официално изявление във връзка с предстоящото откриване на изложба посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма. Поводът беше, че в анонса на изложбата стоеше снимка с надпис "Освобождение Болгарии".

За това от българското МВнР обявиха, че "щиковете на Съветската армия са донесли на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави".

 

"Ние прекрасно разбираме, че във всяка страна съществуват свои политически преференции и тенденции. Отчитайки, че това изявление бе направено по официална линия, нашето посолство (в София – бел. ред) реагира. Ние открито се изказахме, че е недопустимо да се изопачава историята", казва още Мария Захарова в интервюто за държавната руска агенция.

 

"Това е абсолютно точен индикатор, че България пренаписва историята. Това е опасна тенденция, защото тя е противозаконна", заявява още говорителят на руското външно ведомство.

Официалното откриване на изложбата в Руския културно-информационен център ще бъде на 9 септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество