Руснаци, китайци и турци с интерес да купят бизнес в България

Бизнесмени от Русия, Китай и Турция са единствените, които имат интерес към покупката на работещ бизнес у нас. Това съобщи Калоян Кирилов, консултант по фирмени сливания и придобивания по телевизия “България Он Еър”.

 

В момента на българският пазар има голямо предлагане на бизнес активи, но потенциалните купувачи за тях са малко, каза Калоян Кирилов.

 

Според него интересът на руснаци, турци и китайци към България бил провокиран от географското разположение на България, членството на страната ни в ЕС и ниският корпоративен данък. Освен това в момента бизнесмени от тези страни разполагали със свободен паричен ресурс.

 

Две са основните причини, поради които българските компании прибягват до разпродажба на активи или цялостен бизнес у нас. Едната е световната икономическата криза, която принуждава големи компании да се освободят от инвестиции, които не им носят достатъчна печалба. Другата е високата задлъжнялост на фирмите и затрудненото обслужване на банковите задължения, посочи Калоян Кирилов.

 

Според него сега моментът не е подходящ за продажба на активи, защото има твърде голямо предлагане и това сваля цените.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?