Руснаците гласуват на парламентарни избори, които няма да променят нищо

Руснаците гласуват на парламентарни избори, които няма да променят нищо

Провеждащите се тази неделя парламентарни избори в Русия не се очаква да доведат до драматични промени, тъй като и управляващата партия "Единна Русия", и останалите, които ще влязат в парламента, подкрепят политиката на президента Владимир Путин. Прогнозите са неговата партия "Единна Русия" отново да е доминираща сила в Държавната Дума, долната камара на руския парламент.

Настоящите избори се разглеждат като "суха тренировка" за президентския вот през 2018 г., когато Путин най-вероятно ще се кандидатира за нов мандат, отбелязват световните медии.

За да влезе една партия в парламента, трябва да спечели 5% от гласовете. Досега в Думата има четири партии, най-голямата от които е "Единна Русия", чиито представители управляват и регионите в страната.

Опозиционната формация "Парнас", която бе ръководена от Борис Немцов преди показното му убийство миналата година, кандидатира свои представители в редица региони. Те имат подкрепата на живеещия в изгнание бивш руски магнат Михаил Ходорковски, който също се кандидатира.


И преди изборния ден, и в хода на гласуването в неделя се появиха множество сигнали за манипулиране на вота. Руските партии по принцип са в неравнопоставено положение, като се има предвид здравата хватка на Кремъл над медиите. Според анализатори голяма част от вината за слабото представяне на опозиционните партии е в самите тях, заради вътрешните борби и раздори помежду им, което доведе до фрагментиране на опозиционното пространство.


След изборите през 2011 г. в Москва избухнаха многохилядни протести срещу изборните измами, но сега такива не се очакват, независимо какви ще са резултатите. Разправата с протестното движение, включително чрез разследвания, съдебни дела и затвор за някои от изтъкнатите участници, даде своя резултат – мнозина вече мислят, че политическата и гражданската активност не могат да променят нищо. Путин стана още по- популярен след анексирането на Крим, чието население гласува за пръв път на парламентарни избори като част от Русия.

Следващите президентски избори в Русия трябва да се проведат в началото на 2018 г. Очаква се Путин да се кандидатира и да спечели, като в края на своя следващ 6-годишен мандат той ще навърши 24 години начело на държавата.


Министър-председателят Дмитрий Медведев призова в петък избирателите да подкрепят "Единна Русия", заявявайки, че страната е под натиска на външни сили и трябва да се обедини.


Въпреки че през последните години много обикновени руснаци обедняха и хората са масово недоволни от организираната корупция и местните бюрократи, "Единна Русия" си остава водеща сила заради подкрепата към Путин и мобилизацията на държавни и общински служители, гласуващи за партията.


По повод постъпилите сигнали за изборни нарушения в Барнаул, административен център на Алтайски край, председателят на руската ЦИК Елла Памфилова изгледа изпратеното видео и каза, че ѝ се иска жалбата да бъде подкрепена с по-сериозни аргументи, съобщават руски медии.

Постъпилата информация от политически партии се отнася за "планиран опит за т.нар. круизно гласуване".

Изборите в Русия преминават при засилена охрана, която се осигурява както от местната полиция, така и от наскоро сформираната национална гвардия, която е пряко подчинена на Путин. Целта на властите е да не допуснат терористични актове и спокойното преминаване на изборите в страната.


За първи път от 2003 година парламентарните избори в Русия се провеждат отново по смесената система, което означава че 225 руски народни представители ще бъдат избрани по партийните списъци и още толкова като представители на едномандатните окръзи. За парламентарния вот Централната избирателна комисия регистрира 14 партии, от които обаче реални шансове да влязат в Думата имат четири, и всички те са близки до политиката провеждана от Кремъл. Т.нар "извънпарламентарна опозиция", която споделя прозападния път на развитие, според социологическите проучвания, остава далеч под петпроцентната бариера за влизане в парламента.


Зад гърба на руснаците е най вялата кампания през последните 25 години, откакто Русия стана самостоятелна държава след разпадането на бившия СССР.

Според авторитетния наблюдател на вътрешнополитическите процеси Андрей Колесников от московския център "Карнеги", цитиран от БНР, хората не вярват в смяната на властта чрез избори: "От друга страна, тези избори не са съвсем от обичайните, традиционните, защото тяхната основна функция е да се съхрани легитимността на системата до президентските избори през 2018 година. Това, всъщност, са основните избори и парламентарният вот е способ да се съхранят подпорите на системата, които вече съществуват, а именно парламентарните партии. Защото всичките тези четири партии не са опозиционни, а напротив - те в своето по-широко разбиране са своеобразна партия на властта".

Най-разпознаваемият и авторитетен руски опозиционен политик Григорий Явлински, обясни пред БНР в Москва, че много от гражданите на Русия не вярват в резултатите от очакваните днес парламентарни избори. Според него, Русия не може да проведе справедливи избори:
"Русия все още не може да организира открити, честни и справедливи избори, защото няма независим съд, няма еднакъв закон за всички, както и неприкосновена частна собственост, а тук следователно няма и независимо финансиране. А без това честни избори не може да има за всички. В Русия се провеждат избори само от 25 години и на нея ще ѝ бъдат необходими още много, за да достигне до реализирането на честни и открити избори".

Явлински заяви още, че изборите са важни за бъдещето на Русия, "защото много проблеми в страната стават все по-остри и не се решават. Трябва да бъде променен съставът на Държавната дума, да се промени също така политиката и правителството, както и да се подготвим за президентските избори и затова тези избори са много важни като цяло".

"Дискусията около изборите ще покаже как се отнасят хората към властта. Мисля, че много голям брой от тях са разочаровани от всички аспекти на политиката, която провежда Русия", каза още Явлински.

Пред избирателните урни се очаква да застанат 111.6 милиона граждани на Руската федерация. Заедно с парламентарния вот ще бъдат произведени и 150 местни референдума.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят