Руснаците се прощават с Елцин

Руснаците се прощават с Елцин

Стотици хора се събраха пред московския храм “Христос Спасител” във вторник, когато започна церемонията по прощаването с първия  президент на Русия Борис Елцин. Много от тях носят цветя и негови портрети. Поставени са специални заграждения и кордон за желаещите да влязат в храма, като преди това се проверяват за метални предмети.

Катафалката с тялото пристигна в храма около три следобед, а траурният кортеж бе посрещнат с погребален звън на камбаните.

Храмът “Христос Спасител”, разрушен през 1931 г. от режима на Сталин, бе възстановен през 1990-те години при управлението на Елцин. 

Прощаването с тленните останки на починалия преди ден руски президент ще продължи през цялата нощ и в сряда до 12.30 ч., като преди това ще се отслужи заупокойна литургия. От 12.00 до 14.00 е предвидено официални лица и лидери на чужди държави да се поклонят пред тленните останки на Елцин. След това ще има опело, което ще бъде извършено от най-старшия член на Светия Синод в Русия митрополит Ювеналий.

На Новодевическото гробище ще бъде отслужена последна заупокойна молитва.

Архиепископи от три руски църкви ще вземат участие в служенията, при които с църковен ритуал ще бъде изпратен първият руски държавен глава, след цар Александър ІІІ през 1894 г.

Елцин ще бъде погребан край централната алея и гробът му ще бъде преди този на цирковата династия Кио, съобщи радио Ехото на Москва. Така то оповести промяна в първоначалните планове, според които Елцин трябва да бъде погребан в парцела, където почиват останките на друг реформатор от съветско време  - Никита Хрушчов, и тези на Раиса Горбачова, съпругата на първия и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов

На погребението на първия руски президент се очаква да присъстват държавните глави на Беларус и Украйна.

Ще дойдат бившите президенти на САЩ Джордж Буш - старши и Бил Клинтън. България ще бъде представена от президента на страната от 1990 до 1997 г. Желю Желев.

Елцин почина на 76-годишна възраст от прогресираща сърдечно-съдова недостатъчност. Денят на погребението му 25 април е обявен за ден на национален траур в Русия.

Правозащитници планират акция

В събота, на 26 април, активисти на Московската Хелзинкска група и движение “За права на човека” планират да проведат в Москва акция в памет на Елцин, съобщи електронното издание Грани.ру. По думите на организаторите, митингът ще е “знак на признание на историческите заслуги на Елцин за това, че руският народ получи основни права и свободи, които сегашните власти ликвидират”.

Изявление на Путин

Във вторник руският президент Владимир Путин каза в официално изявление, че Борис Елцин ще остане в историята като първия президент на Русия. "Отиде си човекът, благодарение на когото започна цяла една епоха. Роди се нова, демократична Русия - една свободна, отворена към света държава. Държава, в която властта наистина принадлежи на народа", посочи Путин.

Той определи Елцин като прям и смел национален лидер, който се е ползвал с подкрепата на хората. "Борис Елцин поемаше пълната отговорност за всичко, за което призоваваше, към което се стремеше. За всичко, което се опитваше да направи и правеше - заради страната, заради милионите руснаци", се казва още в изявлението.

В него руският държавен глава изразява съболезнованията си на вдовицата на Елцин Наина и на останалите му близки. "Ние скърбим заедно с вас. Ще направим всичко, за да може споменът за Борис Николаевич Елцин, неговите благородни помисли, думите му: "Пазете Русия!" винаги да ни служат като нравствени и политически ориентири", казва Путин.

Лекарите направили всичко възможно да спасят Елцин

Лекарите са правили всичко възможно, за да спасят Борис Елцин, но медицината се е оказала безсилна. Това е казал за ИТАР-ТАСС Амиран Ревишвили, зам.-директор на Центъра по хирургична и интервенционна аритмология в Москва.

След сложната операция -  аортокоронарното шунтиране през ноември 1996 г., Елцин живя доста дълго, над 10 години, припомни д-р Ревишвили. Доколкото зная, Борис Николаевич още преди операцията бе развил сърдечна недостатъчност и състоянието му се влошаваше, каза той.

Първият президент на Русия е бил закаран в Централната клинична болница 12 дни преди кончината си. "При хоспитализацията е бил в доста тежко състояние – прекарана катарално-вирусна инфекция, засегнала силно всички органи и системи", съобщи Сергей Миронов, който оглавява медицинския център в президентската администрация. "Сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците и белите дробове не са се справили с функциите си", каза той.

Смъртта на Елцин в 15.45 ч. московско време в понеделник е настъпила в резултат на напредваща сърдечно-съдова полиорганна недостатъчност, уточни Сергей Миронов. При тази диагноза отказват ключови системи от организма, след което настъпва коронарна смърт - спиране на сърцето, посочва ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?