РЗС: ГЕРБ готви ченгеджийска метла за магистрати

Управляващата партия ГЕРБ е подготвила нов законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), който е милиционерска метла, която ще измете всички независими и почтени магистрати чрез ченгесарския трик за допуск до класифицирана информация. Това се казва в изявление на лидера на РДС Яне Янев, разпространено в сряда до медиите. Той твърди, че законопроектът се пази конспиративно и от депутатите, и от медиите вече няколко седмици.

Само преди два дни вътрешният министър Цветан Цветанов, който е основен критик на дейността на Висшия съдебен съвет (ВСС) и го определя като рожба на "Октопода", намекна, че в кратки срокове ще бъдат приети законови промени, които да задължат членовете на кадровия орган да си вадят допуск до класифицирана информация.

Приемането на подобни промени означава, че МВР и службите ще могат да разследват легално членовете на ВСС и да влияят върху кадровата им политика. Евентуалният отказ от получаване на допуск на практика е дискредитиране на съответния магистрат, тъй като службите не дават отговор, защо са сметнали, че той не е годен да го получи. Това от друга страна, се дава възможност за всякакви интерпретации за обвързаности на магистрата с "Октопода" или сексуални и наркотични зависимости, за каквито Цветанов говори на скоро, но без да посочи конкретни примери.

"С този и още два законопроекта изпълнителната власт чрез министъра на правосъдието под наставничеството на Цветан Цветанов ще кадрува в независимата съдебна власт", твърди партията на Яне Янев.

Според вицепремиера Цветанов кандидатстването за допуск и свързаната с него проверка от страна на службите и МВР гарантира "тези, които взимат кадровите решения в съдебната система, да бъдат максимално сигурни сами за себе си, че отговарят на изискванията да боравят с класифицирана информация".

От РЗС твърдят, че т.нар. "магистратски съвет" към министъра на правосъдието е обсъдил и на още на 8 април разпратил за становище до ВСС и "тримата големи" в съдебната система – председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и главният прокурор.

Според предлаганите поправки Върховната касационна прокуратура (ВКП) и регионалните комисии по професионална етика и противодействие на корупцията ще събират и предоставят информация за противоправно и противообществено поведение на кандидатите за съдии, прокурори и следователи.

От ГЕРБ възнамеряват да заложат като основен критерий за членовете на ВСС, административните ръководители и редовите магистрати т.нар. допуск до класифицирана информация, казват още от РЗС и добавят, че ВКП може да събира информация само чрез структурите на МВР и ДАНС.

Според РЗС така отново се въвежда, както през Живковия режим, подобие на другарски съд, който ще избира по места етичните комисии, които ще се произнасят за моралните качества на бъдещите си шефове.

Законопроектът е ретрограден и връща към порядки от годините на тоталитарната власт. Той заобикаля конституцията и има за цел изпълнителната власт да узурпира контрола върху цялата съдебна система и да кадрува в нея по политически и конюнктурни критерии, продължава с анализа си РЗС.

Партията апелира всички смели и коректни магистрати от ВСС да оповестят публично готвения законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и да изкажат публично позициите си по него.

Според партията на Янев така ще стане окончателно ясно, че милиционерщината е на път да превземе съдебната власт по начин, който няма аналог в нито една демократична и правова държава.

От РЗС декларират, че принципно могат да дадат публичност на този скандален законопроект, но това би затвърдило позицията, че част от съдиите и прокурорите са готови да жертват своята независимост, за да запазят постовете си - или по-скоро да не попаднат в "черния списък" на милиционерската групировка, оглавявана от Цветан Цветанов и Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България