С 12-те сделки без съдебен контрол кабинетът отговарял на тъмните сили

С промените в закона за приватизацията правителството отговаря на мощната, безпрецедентна и добре организирана кампания от тъмни сили, включително политически, срещу сделките за Булгартабак и БТК, заяви вицепремиерът Николай Василев. Пред БНР той добави, че правителството и Агенцията за приватизация не са направили никакви грешки при сделките за двете дружества.

Вицепремиерът коментира приетите миналата седмица от правителството промени в закона за приватизация, които обвързаха раздържавяването на 12 дружества с националната сигурност и изключиха приватизационните процедури за тях от съдебен контрол, като същевременно дадоха крайното решение за избор на купувач в ръцете на парламента.

Атаката при раздържавяването на "Булгартабак" беше на чисто корпоративна база от загубилите кандидати, каза Василев. След като те загубиха в една честна, прозрачна и призната от всички процедура, се мобилизираха много мощни сили, които се опитаха да съборят това, което прави правителството. В тази ситуация, по думите му, "безотговорната опозиция се опитва да се качи на всеки подобен влак".

При сделката за БТК бе обратно - класираният на второ място кандидат призна прозрачността на процедурата, но опозицията атакува сделката, допълни вицепремиерът.

Василев заяви, че сделките за БТК и "Булгартабак холдинг" през следващите 4-5 години ще донесат почти 1 млрд. долара чуждестранни инвестиции. И двете сделки се наблюдават "под телескоп" от международните инвеститори и ако България не ги завърши бързо, честно и прозрачно, тогава те май ще останат да ни наблюдават само от разстояние, а правителството не може да си позволи това, каза ресорният за приватизацията вицепремиер.

Той напомни, че приватизацията на тютюневия холдинг ще защити интереса на тютюнопроизводителите, защото кандидат-купувачите се задължават да изкупуват големи количества тютюн. По думите на Василев, сега в холдинга има запаси около 48 000 - 56 000 т тютюн - достатъчно количество за производството на Булгартабак за 1-2 години напред.

СДС: НДСВ обръща приватизацията от икономическа в политическа

С предлаганите от кабинета промени, от икономическа приватизацията се превръща в политическа, коментира заместник председателят на СДС Екатерина Михайлова.

СДС е за прозрачна приватизация и наистина е правил предложения определени сделки да преминават през Министерския съвет и Народното събрание. Но никога не сме предлагали да се премахне съдебния контрол върху етапите от развитието на приватизационните процедури, аргументира различията между дясната опозиция и управляващите Михайлова.

Тя заяви, че това е нарушение на конституционните правила и на разделението на властите и е абсолютно неприемливо за СДС, затова опозицията няма да подкрепи промените. Принципите, зад които ние заставаме, са свързани с функционирането на държавата, допълни Михайлова.

"Още от Монтескьо е ясно, че трябва трите власти да се контролират. Не е достатъчно само законодателната и изпълнителната, защото те са проекция на един и същи политически вот. Това, което излъчва парламентът като политическо мнозинство, следва и в изпълнителната власт. Именно затова трябва да го има и контролът на третата власт - съдебната, за да има баланс на властите и да може да се гарантира публичност, прозрачност и справедливост", заяви тя.

Михайлова оспори и обвързването с националната сигурност на сделките, което е мотивът на управляващите да премахнат съдебния контрол върху тях. Според нея, НДСВ прави опит да приравни обществения интерес с националната сигурност, което не е едно и също.

Ако "Булгартабак" е свързано с националната сигурност, аз питам защо не е национална сигурност случаят с винопроизводството, с консервната промишленост, със зърнопроизводството и с какво ли не друго, което би могло да създаде напрежение както вътре в страната, така и във външнотърговските ни дружества, коментира аргументите на правителството Михайлова и ги определи като смехотворни и фалшиви.

По думите ѝ безсилието на управляващите да направят добра приватизация преминавало в действия, надминаващи нормалните правила на законодателство и на поведение в една демократична държава.

Председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Владимир Дончев опонира с аргументите, че след като в "Булгартабак" работят над 25 хил. работници със своите семейства и че когато се говори за от бунтове и прекъсване на пътища като протест на тютюнопроизводители, не може да се твърди, че приватизацията на "Булгартабак" не е свързана с националната сигурност.

При положение, че има сериозни инвеститори, които проявяват изключителен интерес към приватизацията на важни структуроопределящи предприятия в България, естествено е да твърдим, че тези сделки имат отношение към националната сигурност, добави Дончев.

Той изрази убеденост, че проектът ще бъде гласуван от мнозинството в парламента и добави, че очаква да влезе ускорено в пленарна зала.

Дончев задочно репликира и председателя на Върховния административен съд Владислав Славов, който в петък заяви, че проектът на кабинета е противоконституционен. "Никой не посмя да каже кой точно текст от конституцията е нарушен със закона. Аз много внимателно прегледах конституцията и не можах да намеря такъв текст. Ако критиците на закона могат да посочат такъв текст, ще е добре да го чуем още сега", каза Дончев пред БНР.

БСП не подкрепя НДСВ за промени в закона за приватизацията

БСП няма да подкрепи промените, които мнозинството предлага в закона за приватизация, защото левицата не иска да поема отговорност за провала на ключовите приватизационни сделки, който злепоставял България във вътрешен и в международен план.

Коалиция за България обаче е готова да търси заедно с управляващите друго законодателно решение за големите сделки, което ще подкрепи в защита на националния интерес, заяви зам.председателят на БСП Румен Овчаров по време на семинара на левицата в Рибарица. В същото време, парламентът не може да става параван за подпечатване на действията на Министерски съвет, защото много текстове, които сега се предлагат от управляващите, са спорни и вероятно противоконституционни, допълни той.

БСП не приема и начинът, по който се предлагат поправките."Консенсусът на свършените факти за нас е неприемлив", каза Овчаров.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?