С 300 000 лв. ще се ремонтира Българският културен дом в Будапеща

С 300 000 лв. ще се ремонтира Българският културен дом в Будапеща

С 300 000 лева от държавния бюджет ще се ремонтира и разшири Българският културен дом в Будапеща. Средствата бяха отпуснати от Министерския съвет в сряда.

Парите ще бъдат заделени от бюджета на Министерството на външните работи за 2018 г. и ще са в полза на Българското републиканско самоуправление в Будапеща, което, заедно с Дружеството на българите в Унгария, подпомагат историческите и културни връзки между България и Унгария.

Българският културен дом в Будапеща е открит през 1957 г. и е построен с дарения на семействата на българските градинари в Унгария. Домът се е превърнал в най-важния духовен и културен център на българската общност в унгарската столица. В него се отбелязват всички български национални и традиционни празници.

В сегашното си състояние Българският културен дом не отговаря на изискванията за многофункционално културно средище и има нужда от ремонт, посочват от правителството. По тази причина Българското републиканско самоуправление и Дружеството на българите в Унгария планират неговото обновяване и разширяване, като вече са готови проучвателните и макетните проекти за реконструкцията, допълниха от правителството.

Споделяне

Още от България