С близо 80 хил. лв. ще бъде обезщетен уволненият стар състав на ДКЕВР

Обезщетения от близо 90 хил. лв. ще получат старите членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), чиито мандати бяха предсрочно прекратени от правителството на Пламен Орешарски в началото на юни и съставът на регулатора бе подменен. Решението за това ще бъде взето на редовното заседание на Министерския съвет в сряда, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

 

Искането за отпускане на средствата бе отправено от ДКЕВР в края на септември, тъй като нейният бюджет няма предвидени такива средства, а капиталовите разходи на комисията са ограничени и не може да се преструктурират. Сега правителството ще одобри предоставянето на сумата от 78 900 лв. чрез преструктуриране на централния държавен бюджет ще стане факт сега.

 

В началото на юни бяха освободени председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова, която бе назначена през март след уволнението на Юлиана Иванова, останала на поста по-малко от три седмици, след като в край на февруари 2013 г. бе отстранен предшественикът ѝ Ангел Семерджиев. На мястото на Харитонова бе назначена Анжела Тонева, която реално довършва мандата на Семерджиев, изтичащ през септември 2014 г.

 

От постовете през юни бяха махнати и членовете на комисията Андон Роков, Костадин Балачев, Цветанка Андреева и Стефан Герчев.

 

От стария състав на регулатора на практика остана само Милена Миланова, която ще довърши мандат на предишен колега както ще сторят това и две от новите попълнения. Това са Илиян Б. Илиев и Димитър Димитров.

 

Чисто нови петгодишни мандати обаче получиха Илиян Хр. Илиев, Михаил Димитров и Еленко Божков.

Споделяне

Още от България