С данък върху лихвите ще се облагат само срочните влогове, реши бюджетната комисия

Менда Стоянова

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри във вторник на второ четене данък от 10% върху доходите от лихви върху депозитите на физическите лица.

Съответните промени в Закона за облагането на доходите на физическите лица бяха направени чрез Преходните и заключителните разпоредби в Закона за ДДС, както са записали вносителите.

С данъка ще се облагат само срочните депозити. Няма да се начисляват 10% върху лихвите на безсрочните и детските влогове, както и по разплащателните сметки на физически лица.

Данъкът ще се удържа и внася от банките до края на месеца, следващ месеца на падежа на влога. До края на всеки месец банката пък ще превежда 10% от всички изплатени лихви през предходния месец.

Не бе прието предложението на депутатите от Синята коалиция Кирчо Димитров, Лъчезар Тошев, Ваньо Шарков и Цветан Костов да бъде оттеглено предложението за облагането на доходите от лихвите. То бе подкрепено само от шестима депутати от комисията.

Отхвърлено бе и предложението на независимите депутати Петър Хлебаров и Борислав Стоянов срочни влогове до 10 000 лева да се освободят от данъка.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова поясни още веднъж, че това облагане не е ново за България.

"В България имаме най-ниските данъци и възможно най-ниския данък за облагане на доходите на физически лица, той предполага да няма преференция в една или друга посока. Не съм съгласна да има необлагаем праг на лихвите, защото нямаме логично основание и обяснение да имаме праг на облагане на лихви, а да нямаме праг за облагането на другите доходи", коментира тя.

"Имаме категоричното уверение от банките, че допълнителните разходи за администрирането на данъка ще бъдат минимални", уточни тя.

От Асоцията на Банките в България обаче не са готови с отговор какви административни разходи по събирането на данъка ще има и как те ще се начисляват.

Според депутата от Синята коалиция Кирчо Димитров всички допълнителни разходи на банките заради данъка ще са за сметка на получаващите кредити или за тези, които имат депозити.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес