С духов оркестър ресторантите отпразнуваха отварянето си (видео)

Централната столична улица бе препълнена дори и в по-студеното време

С духов оркестър ресторантите отпразнуваха отварянето си (видео)

С духов оркестър ресторантьори на бул. "Витоша" в София отвориха заведенията си в понеделник, след като бизнесът им бе затворен над 3 месеца. По обедните часове в понеделник столичната улица бе препълнена с хора, а ресторантите - пълни въпреки по-студеното време.

Празник е

"За нас това е един малък празник предвид ситуацията, в която бяхме изпаднали всички доскоро", коментира пред БГНЕС Кристина Асенева, управител на италиански ресторант в центъра на София.

"Не можехме да работим спокойно - само с доставка по домовете, което е много малък дял от нашия бизнес", уточни Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията пред Bulgaria on air.

Дори и с ограничения, няма нищо по-добро от това да работиш. Помощите са нищо в сравнение с реалното функциониране на едно заведение. Като първа стъпка смятаме, че 23 ч. е нормален час за затваряне, надяваме се да ги разхлабят поетапно мерките, добави още той.

Клиентите сами ще избират дали да са с маска в ресторантите или не, но за служителите предпазните маски ще бъдат задължителни. Ще има дезинфектанти на входовете и на всяка маса, на която ще могат да седнат до шестима души.

И още мерки за сигурност

Вместо традиционното хартиено меню, предавано от ръка на ръка, в част от ресторантите клиентите ги очаква QR код, чрез който могат да разгледат от собствения си телефон предлаганите от заведението специалитети.

"Държим изключително много на всички противоепидемични мерки – строга хигиена и дезинфекция на всички помещения през час", добави Кристина Асенева.

По думите ѝ дългият период на затваряне е бил също така и възможност за ремонт и освежаване на заведението въпреки първоначалния шок от решението на здравните власти.

"Ще се радваме да посрещнем нашите клиенти", сподели още тя в първия работен ден след разхлабването на мерките.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?