С ГЕРБ "против" и ДПС "въздържал се" актуализацията на бюджета мина през парламента

С ГЕРБ "против" и ДПС "въздържал се" актуализацията на бюджета мина през парламента

ГЕРБ и ДПС се оказаха единствените партии, които не подкрепиха актуализацията на държавния бюджет на първо четене в парламента. Депутатите на Бойко Борисов директно гласуваха "против", а ДПС - "въздържал се". В същото време останалите партии в парламента подкрепиха актуализацията на финансовия план, но направиха заявки между двете четения да се борят за осигуряване на средства за разплащане на строителните фирми, които коректно са изпълнили строежи на пътища, независимо че това е станало с "инхаус" поръчки. И още за отпускане на средства за облекла на служителите на МВР, поддържане на оградата на границата с Турция. Осигуряване на 70 млн. лв. за българското земеделие, допълнителни средства за култура и др.

ГЕРБ "против" защото никой нямало да носи отговорност

"Ще гласуваме против, защото не вярваме на служебното правителство и защото не сме част от управляващото мнозинство", каза Тома Биков от ГЕРБ. Той се хвана за изказването на финансовия министър Асен Василев от четвъртък, в което той посочи пред парламента, че отговорността за актуализацията на бюджета е само на парламента, а правителството е изпълнителна власт в парламентарната република.

Биков подчерта, че отговорността е на парламентарното мнозинство, а в 46-ото НС мнозинството е на опозицията. Именно затова ГЕРБ нямало как да подкрепи бюджета. Той посочи, че е трябвало да има разговори между партийните партии за актуализацията, за да се види докъде може да се стигне чрез нея, така че да не се влияе на политиките на следващо правителство.

На аргументите му контрира Мика Зайкова от "Има такъв народ", която каза, че такъв разговор за актуализацията вече е воден в парламентарната комисия по бюджет и финанси. "Аз мисля, че вие правите предизборна агитация, така че парламентът да не може да работи бързо и ефективно. Ние с вас водихме смислен разговор в Комисията по бюджет и финанси" каза Зайкова.

ДПС: Ако продължавате порочно бюджетиране, по-добре да не правите партия; Асен Василев: Шегите извън тази зала

Основният аргумент на ДПС да гласува "въздържал се" е, че актуализацията на бюджета се правел по модела на ГЕРБ, по модела от "джипката" като решенията как да се разходват допълнителните средства ще се заемат с постановления на МС.

"Ако ще продължава порочния модел на бюджетиране и това са новостите в политиката, по-добре да не прави партия", закачливо каза Йордан Цонев от парламентарната трибуна. Явно депутатът от ДПС визираше изследване на "Маркет линкс", разпространено в четвъртък.

Асен Василев му отговори - "Шегите и закачките може би извън тази зала".

Йордан Цонев попита защо "колосалната сума" от 1.2 млрд. лв. е заложена в "резерва за непредвидени и неотложни разходи".

"Няма нищо непредвидено и неотложно в разходите, които предлага кабинетът. Защо това се прави? Защото в един друг член се казва, че този резерв се харчи с постановление на МС. Затова този бюджет е като предишните, а имаше заявки за нов морал", каза Цонев. Той посочи, че ДПС ще се бори между четенията този модел за решения за разходите да се промени.

Цонев се изненада още защо не са предвидени извънредни приходи от акцизи във връзка с поскъпването на горивата. Той направи извод, че спестените акцизи на някои стопански субекти "обикновено отиват в предизборна кампания".

Министър Асен Василев отговори, че така или иначе правителството може да харчи заложените допълнителни средства в актуализацията само за посочените цели.

По отношение на акцизите той отбеляза, че идвайки на власт е заварил 3% изоставане при събирането им спрямо плана, но за юли и август се наблюдават по 20% ръст на месечна база. Василев направи прогноза, че, допълнителен приход от акцизи може да бъде предвиден.

Оказа се, че и партията на Слави Трифонов смята, че актуализацията на бюджета е направена по "тертип на ГЕРБ".

"Проблем е, че бюджетът е направен по тертипа на ГЕРБ с даване възможност на правителство да харчи безконтролно и да ги пренасочва към сектори, в които може да има приятелски фирми", каза Тошко Йорданов от ИТН.

ИТН иска да се плати на коректни строителни фирми с инхаус поръчки

Депутатът Георги Георгиев от "Има такъв народ" посочи, че до месец ще бъдат прекратени договорите на държавната фирма "Автомагистрали", сключени с фирми - изпълнители с т.нар. инхаус поръчки, т.е. не с търг, а с директно възлагане от държавната фирма.

"Смятаме, че е правилно МФ и МРРБ между двете четения да направят анализ колко от договорите са законосъобразни и колко трябва да се платят. Представителите на бизнеса нямат никаква вина, че са сключени тези договори, защото те са правени по закон. Смятаме, че тези, които са си свършили работата, трябва да им се плати", каза Георгиев.

Отношение по казуса взе и Найден Зеленогорски от "Демократична България". Той коментира фактът, че са възложени 8.7 млрд. лв. чрез инхаус поръчки, независимо че при обществените поръчки цената пада между 20 и 25%. Зеленогорски смята, че, ако бяха направени нормални търгове, щяха да бъдат спестени 2 млрд. лв.

"В България пари има, проблемът е, че те се харчат по неефективен и престъпен начин. Да възложиш 8.7 млрд. лв. с инхаус поръчки при положение, че при обществени поръчки средно цените падат между 20 и 25%... Т.е. при едни честни, прозрачни и законни процедури вероятността тези 9 млрд. лв. да паднат на 7 млрд. лв. е твърде голяма", каза той. Депутатът добави, че най-вероятно 2 млрд. лева щяха да останат и те можеха да отидат за пенсионери, здравеопазване и образование.

70 млн. лв. за земеделие искат от ИБГНИ, ИТН и ДБ

Залагане на 70 млн. лв. допълнителни разходи за подпомагане на българското земеделие в задаващата се трудна есен заявиха от "Изправи се БГ! Ние идваме!, ИТН и ДБ.

"70 млн. лв. за зеленчуците, плодове, картофопроизводители животновъдите са необходими заради растящите цени на фуражите, заради 30% увеличение на горивата и заради замръзнане на цената на земеделската продукция", заяви Мая Манолова от ИБГНИ.

Албена Симеонова от ДБ също посочи, че тези средства са необходими, защото производителите пострадаха от Covid, особено малките и средни предприятия, особено заради затворените ресторанти, които купуват фермерски продукция за менютата си.

Пламен Абровски от ИТН посочи, че 12 години управление на ГЕРБ е направило българското земеделие зависимо от субсидиите, а не от пазара. Той също посочи, че споменатите 70 млн. лв. са жизненоважни за отрасъла.

Пари за униформи на МВР и мигрантската криза

Мая Манолова посочи още, че между двете четения ИБГНИ ще направи предложения за подкрепа на граничните полицаи, които ще посрещат мигрантската криза и за пожарникарите и горските, които се борят с пожарите в горите.

От БСП също посочиха, че ще направят предложения за промяна в бюджета на МВР, така че в него да се заложат средства за облекла на служителите, а също и за поддържането на оградата на границата с Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?