С малка преднина Хорст Кьолер си осигури втори президентски мандат в Германия

С малка преднина Хорст Кьолер си осигури втори президентски мандат в Германия

Германският президент Хорст Кьолер получи втори петгодишен мандат, след като бе преизбран на поста в събота с гласуване на членовете на Федералното събрание. То се събира специално за избора на президент на страната, като неговите членове са представителите на двете камари на германския парламент - Бундестага и Бундесрата.

Изборът на Кьолер не премина гладко и до късно беше под въпрос, защото той трудно успя да спечели минимума от необходимите гласове - 613. Неговият основен съперник - Гезине Шван, събра 503 гласа.

Според анализатори минималната победа с преизбирането на Кьолер, който е член на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел, е символично и може да се смята за "червена точка" на канцлера преди парламентарните избори през септември.

Въпреки че самата Меркел отрече вотът да бъде разглеждан като предвестник на резултата на наближаващите избори, "Фйненшъл таймс" коментира, че евентуален провал на президентския вот, който щеше да бъде последван от втори или дори от трети тур, щеше да ѝ създаде сериозни неприятности.

Хорст Кьолер е бивш директор на Международния валутен фонд. Като президент на ФРГ той има повече представителни, а не действащи функции. Преизбирането му обаче на фона на финансовата и икономическата криза се смята за знаково. Според социологическите проучвания, ако президентските избори бяха преки, германците нямаше да гласуват за него през 2004 г., но на този вот щяха категорично да го подкрепят.

Споделяне

Още от Свят