С над 50% е намалял пътният травматизъм в градовете през 2020 г.

България не успя да изпълни заложената цел за намаляване на загиналите по пътищата

С над 50% е намалял пътният травматизъм в градовете през 2020 г.

С над 50% е намалял броят на загиналите при катастрофи в градовете през 2020 г. спрямо година по-рано, заяви Малина Крумова, председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) пред бТВ.

Тя съобщи, че по данни на Столична община интензивността на трафика по натоварените кръстовища в София през втората половина на изминалата година е отбелязал ръст от 20%.

"Данните за пътния травматизъм в градовете показват, че не само Covid-19 е причина за значителния спад, който се отчита през 2020 г.", каза Крумова. По думите ѝ в условия на пандемия много хора предпочитат да пътуват със собствените си автомобили за сметка на градския транспорт. Това води до увеличение на трафика в градовете, смята Крумова.

Това е доста спорно твърдение предвид факта, че редица бизнеси бях затворени, а една значителна част от тези, които работят в градовете, го правят от вкъщи. Към това трябва да се добави и фактът, че детските градини и училищата бяха затворени в последните месеци на годината.

Малина Крумова отбеляза като оптимистична тенденция, че на този фон намалява и броят на загиналите пешеходци при пътно-транспортни произшествия с близо 45%. Значителен спад отбелязват и двете области с най-интензивно движение - София и Пловдив, съответно с 53% и 39%.

При съпоставка на данните от 1990 г. до днес се отчита намаление от четири пъти на броя на загиналите при катастрофи, въпреки че тогава трафикът и броят превозни средства са били в пъти по-малко, отбеляза Крумова.

България изпълнява и заложената цел за намаляване броя на тежко ранените при ПТП за десетилетието, твърди Малина Крумова. Това обаче не отговаря на истината. В Националната стратегия за подобряване на безопасността по пътищата, т.нар. Визия нула (документът е приет през 2011 г.) предвиждаше през 2020 г. броят на загиналите по пътищата да бъде сведен до 388. По данни на МВР само за 11-те месеца на година жертвите по пътищата са 425. Данните за декември все още не са публикувани. 

За периода 2010 - 2020 г. страната ни е постигнала намаление от 36% на тежко ранените и над 40% на загиналите при катастрофи. "Тези данни не са повод за радост или успокоение. Страната ни тръгва от много високи стойности на пътния травматизъм и пред нас има още много работа, за да постигнем устойчивост на резултатите", каза Крумова.

За 2019 г. са установени 60 участъка с концентрация на ПТП, а в момента е в ход анализът за изминалата година по направления. "Съвместно с Агенция "Пътна инфраструктура" са направени инспекции на всички тези участъци и са предприети действия за повишаване на пътната безопасност", каза Крумова.

По информация от АПИ над 147.5 млн. лв. от бюджета са инвестирани през 2020 г. в безопасността по републиканските пътища. В тази сума са включени средствата за нови ограничителни системи, пътни знаци и маркировка. Осигуреното финансиране е четири пъти повече в сравнение с 2019 г. и над шест пъти повече спрямо 2018 г. 

Агенция "Пътна инфраструктура" не възлага на пътноподдържащите фирми да се чистят храсти и клони край мантинелите. Ефектът от това беше особено видим тази зима, когато прохода "Петрохан" остана затворен повече от седмица заради паднали дървета и клони на пътя. 

Предстои създаването на е-платформа, през която хората да могат да подават сигнали при нередности на пътя, съобщи Малина Крумова. Това е залегнало в предложенията за промени в Закона за пътищата, които са подготвени съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и предстои да бъдат разгледани в Народното събрание. Очаква се платформата да бъде разработена в рамките на 2 години от влизане в сила на закона, а в нея ще бъдат включени всички стопани на пътища, които ще бъдат задължени след подаване на сигнал да дадат информация на подателя какви мерки са предприети за отстраняване на проблема.

Споделяне

Още от България