С народни танци и обещания за безпартийност Стоичков застана зад бъдещи кандидат-депутати

Футболистът внесе раздор сред протестиращите студенти

С народни танци и обещания за безпартийност Стоичков застана зад бъдещи кандидат-депутати

Бившият футболист Христо Стоичков, който по време на мандата на Бойко Борисов, демонстрираше топли отношения с експремиера, вся раздор между протестиращите студенти. В събота, в зала „Арена Армеец“ той официално застана зад новото „Движение Орлов мост", основано от Националното представителство на студентските съвети (НПСС). Непосрествено реди събитието  бе атакуван от организатори на протестите от друго движение - „Промяна“, несъгласни с топлите му връзки с ГЕРБ. От „Промяна“ смятат, че футболистът и НПСС създават придатък към ГЕРБ, който цели да узурпира енергията от гражданското общество.

В събота студенти от цялата страна, членуващи в НПСС, се събраха на среща в столичната зала „Арена Армеец” с акция под надслов „Бъдещето на България”. Тя започна с излизане на кукери на сцената и изпълняване на народни танци от фолклорни формации.

Част от събралите се издигнаха лозунг: "Ицо, Петрич се гордее с теб”, отнасящ се до Христо Стоичков, който бе поканен уж спонтанно в четвъртък за неформален лидер на гражданското движение.

Легендата на българския футбол отправи своето обръщение към множеството в залата, сред които имаше пенсионери и роми

"Стоичков няма да влиза в парламента и няма да прави партия”, заяви самият той и добави, че студентите са спечелили доверието му, защото искат да се учат, да се развиват в България и да гледат хората в очите.

Въпреки тази му декларация, обаче стана ясно, че едночасовата сбирка в „Арена Армеец“ е посветена именно на обявяването на Движение „Орлов мост“, което ще събира подписи до 26 март и ще се опита да се яви на предсрочните парламентарни избори.

„Моята партия е села, градове, в които съм бил между хората“, каза още футболистът. "Не веднъж или два пъти са свързвали името ми с политически сили, за последен път казвам - аз съм безпартиен", отсече Камата. Той обясни, че се е съгласил да бъде лидер на студентите, защото ги смятал за честни и виждал, че искат да променят нещо в страната.

От своя страна, Ангел Георгиев, председател на студентската организация зад събитието, каза, че няма да се подреждат кандидат-депутатски листи, а народът със своя глас трябва да подреди хората, които да бъдат в управлението на държавата.

"Искаме народът да излъчи представителите си публично, ясно и открито. Ще направим платформа, която ще бъде достъпна за всички и всеки гражданин ще може да подкрепи този, който желае за участник в управлението на страната”, каза Георгиев, подобно на думите му, които произнесе на студентския протест на Орлов мост отпреди дни.

Как ще стане това, ще се изясни на 26 март, когато ще се съберат представители на всички неправителствени организации. „Не заставаме срещу никой, заставаме зад народа на България, заставаме зад гласа на гражданското общество и ние сме гарантът на този глас, защото сме млади, защото сме неполитически обвързани, защото искаме да живеем в България, тук и сега”, посочи още Ангел Георгиев.

Наемът 

Наемът за зала „Армеец“ за един ден варира между 10 и 12 000 лв, а организаторите твърдят, че таксата е платена от футболиста.

Сметката ми е открита, проверете я, заяви Христо Стоичков на въпрос на журналисти дали финансира събитието. Той отказа да коментира уточняващи питания. „Аз на теб знам как да ти отговоря – като те обърна обратно“, обърна се лидерът на студентите към журналистка.

Проверка на Mediapool показа, че наемът на зала „Арена Армеец“, където се проведе едночасовата среща между НПСС и Стоичков  е платен още в четвъртък. Това обясни пиарът на Национална спортна база Красимира Апостолова. По думите ѝ сумата не е преведена от Христо Стоичков, както твърдят студентите.

"Договорът е сключен в четвъртък. Той е между Национална спортна база и Националното представителство на студентските съвети“, уточни Апостолова. Тя обаче не каза каква е сумата, за която НСБ и протестиращите, с вожд Стоичков, са се споразумяли.

"Досега такова събитие тук не се е организирало. Имаме такси за национални и за чужди изпълнители. За български изпълнители наемът е между 10 и 12 000 лв“, обясни ПР-ката.

По думите на Мариян Ников от НПСС е платило наема, но пък парите им са дадени от Стоичков и така чрез тяхната организация е сключен договор с Национална спортна база за ползването на „Арена Армеец“ .

Ников обясни още, че няма намерение да става политик, но това не означава, че НПСС няма политически амбиции. "Нашата цел не е политиката, тя е средството, за да постигнем желанията си", заяви той. 

Други студенти застанаха срещу Стоичков, ГЕРБ си правели придатък

По-рано днес други протестиращи се разграничиха от студентите, избрали си Христо Стоичков за лице на протестите.

Според Антон Димитров от „Промяна" новото движение, което Стоичков и Националното представителство на студентските съвети основават е придатък на ГЕРБ, което цели да узурпира енергията от гражданското недоволство.

Това е поредното разцепление сред хората, изпъкнали като лидери на протестите в цялата страна, които се бунтуват срещу политическото статукво и монополите, заяви Димитров на пресконференция в БТА в събота.

„Тук сме хората, които за пръв път вдигнаха гласа си, от Благоевград и Варна, студенти които бяха от самото начало на "Орлов мост", без да са организирани от каквато и да е формация, били са през цялото време на моста и на всички протести в страната. Не сме настроени срещу Стоичков, дълбоко го уважаваме, но той се обявява за приятел с Бойко Борисов, приятел е и на Емил Димитров, бивш депутат от ГЕРБ. Значи някой спонсорира всичко това, като целта е студентството да бъде разединено”, категоричен беше Антон Димитров от „Промяна“.

Под думите му трябва да се съберат истинските хора, които първи са се вдигнали на бунт и са надали глас срещу изстъпленията на олигархията. Това са „хората, които са протестирали срещу статуквото, монополите, банките и лихвите, проблемите в здравеопазването. Не сме съгласни хора от бившия парламент да се опитват да ни разединят”, обяви Антон Димитров.

Споре Кирил Светлозаров от „Промяна“ участието на студентите на тази среща не е организирано от студентските съвети, а от университетите.

„Събитието е организирано от депутата от ГЕРБ Емил Димитров“, обявиха от движението. Маргарита Атанасова, от протестиращите във Варна заяви, че в народното недоволство са внедрени хора, "които гонят собствени интереси, такива, които дължат пари или са замесени в групировки като ТИМ".

Споделяне

Още по темата

Още от България