С превод на 388 млн. лв. ЕК опроверга страха за фермерските пари

С превод на 388 млн. лв. ЕК опроверга страха за фермерските пари

С превод на 387 997 555 лв. от Европейската комисия по сметките на Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ) бяха опровергани притесненията на управляващите, че може да се стигне до спиране на финансирането на Програмата за развитието на селските райони (ПРСР) до 2013 г. заради пренесени нередности от предприсъединителната САПАРД. Това съобщиха в петък от ДФЗ, допълвайки, че постъпилите средства са от двата земеделски фонда за гарантиране на земеделието и развитие на селските райони.

От общия бюджет на програмата от 3.2 млрд. евро, към днешна дата договорените средства са на стойност 766 млн. евро. Изплатените субсидии по вече изпълнени проекти по програмата възлизат на 565.5 млн. евро.

От земеделския фонд съобщиха още, че са променени условията по две от общинските мерки на ПРСР, според които местните власти ще могат да ползват 50 на сто авансови плащания вместо досегашните 20 процента.

Новите правила за финансирането на проекти предоставянето основни услуги за населението и икономиката в селските район и за обновяване и развитие на населените места ще влязат в села от 9 февруари.

В срок от 45 дни след това общините с одобрени вече проекти могат да подадат в ДФЗ молба за получаване на допълнителните авансови плащания.

Споделяне

Още от Бизнес