С реални осигуровки са вече 25 хил. души с фалшив съкратен работен ден

Над 25 000 души, които са били осигурявани от фирмата си на четиричасов работен ден, независимо че работят пълно работно време, вече им се внасят реалните осигуровки, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП) в неделя. Масовите нарушения бяха открити при проверки миналата есен.

Тогава според внасяните осигуровки 164 000 служители в страната се водеха на четиричасов работен ден. Инспекциите обаче показаха, че 70% от тях полагат труд по 8, 10, дори повече часове дневно. Наложените санкции са принудили работодателите вече да спазват работното време и плащането на истинските осигуровки.

 

Работата на половин работен ден ощетява бюджета с данъци и осигуровки, а и засяга осигурителните права на хората, напомнят от НАП. Ако работникът се съгласи да бъде осигуряван на 4 часа, а разликата до реалната му заплата да бъде изплащана на ръка, то трудовият стаж, който ще му е необходим за пенсия, ще бъде изработен за двойно по-дълго време. Това на практика означава, че човек с повече от 10 години стаж, осигуряван на половин работен ден, може никога да не се пенсионира.

 

От приходната агенция припомниха, че през март бе въведена електронна услуга, която позволява всеки гражданин да провери в интернет на какво работно време и възнаграждение го осигурява неговият работодател.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?