С риск за евросанкции, ТЕЦ-ове ще осигуряват ток за зимата

Резервни мощности от топлоцентралите ще гарантират достатъчно електроенергия за нуждите на страната, съобщи в неделя министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той опроверга прогнозите, че през зимата България може да се изправи пред недостиг на ток за вътрешни нужди. Димитров обясни, че износът на електроенергия през този сезон се свежда почти до минимум, в същото време се въвеждат в експлоатация допълнителни мощности в топлоцентралите (ТЕЦ). Това обаче води до увеличаване на вредните емисии в атмосферата и може да се стигне до нарушаване на екологичните норми. На България ще бъдат наложени санкции от Европейската комисия, тъй като от догодина няма да бъдат спазени екологичните изисквания за тези блокове.

Закъснението в поставянето на сероочистваща инсталация на Първи и Втори блок на ТЕЦ “Марица – Изток”2 е в рамките на седем-осем месеца, каза зам.-министърът на енергетиката Йордан Димов пред БНР.

“След 1 януари 2008 г., ако нарушаваме комплексните разрешителни, естествено, държавата ще се санкционира от ЕС. Така че ще направим всичко възможно тези блокове в крайна нужда да работят, когато има абсолютно ниски температури, през месеците януари, февруари, март, а когато не е необходимо, няма да работят”, каза Димов.

Той допълни, че от топлоцентралата няма да се съкращават работници, дори да се спрат двата блока.

Правителството не е отговорно за закъснението, касае отношения между търговски дружества, заяви зам.-министърът като все пак уточни, че държавата е гарант на договора.

“Договорът за рехабилитация на ТЕЦ “Марица –Изток” е подписан от самата централа. Разбира се, с държавно гарантиран осигурен кредит от японска банка. Така че проблемите си ги решава  ТЕЦ “Марица –Изток” 2 със съдействието на Министерството на икономиката и енергетиката”, заяви Йордан Димов.  

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?