Саад Харири призова света да подкрепи суверенитета на Ливан

Саад Харири и Рекс Тилърсън по време на днешната среща в Париж

Премиерът на Ливан Саад Харири призова световните сили да подкрепят суверенитета и независимостта на страната му, а също да ѝ съдействат за справянето с голямата бежанска вълна от съседна Сирия, предаде Ройтерс.

Харири отправи призива си към френския президент Еманюел Макрон, държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън и други високопоставени лица на среща в Париж в подкрепа на Ливан.

Това е първото заседание на т.нар. Международна група в подкрепа на Ливан, в която членуват петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и други страни. Групата обсъжда бъдещето на Ливан след кризата, възникнала след внезапната оставка на Харири, подадена, докато той бе на посещение в Саудитска Арабия. По-късно Харири оттегли оставката, но напрежението не намаля и започна дебат за външната намеса в Ливан.

Днес в Париж ливанският премиер каза, че страната му е устояла на кризата благодарение на своите международни партньори. Харири декларира, че много от ливанските партии са потвърдили своите позиции, че страната не трябва да участва в регионални конфликти.

При откриването на срещата домакинът Макрон заяви, че международната общност трябва да "остане в готовност" за гарантирането на мирното бъдеще на Ливан. По думите му подкрепата е "най-добрият отбранителен вал срещу нестабилността" в Ливан. Макрон добави, че проблемите в Близкия изток не могат да бъдат решени едностранно или с прилагането на сила и че Ливан е пример за отстояването на плурализма.

 

"Важно е всички ливански и регионални партии да спазват кардиналния принцип за ненамеса", заяви той, като подчерта, че това се отнася и за проиранската "Хизбула".

Преди Тилърсън да пристигне за срещата в Париж неговото ведомство съобщи, че САЩ ще подкрепят "суверенитета, стабилността и независимостта" на Ливан и ще потвърдят американската помощ за ливанската армия, за да бъде сдържащ фактор срещу "Хизбула".

По данни на ООН в Ливан пребивават около един милион бежанци от Сирия.

Споделяне

Още от Свят