Съд в Холандия забрани мотоциклетната банда "Ангелите на ада"

Съд в Холандия забрани мотоциклетната банда "Ангелите на ада"

Съд в Холандия наложи забрана на холандския клон на мотоциклетната банда "Ангелите на ада" (Hells Angels) с мотивите, че има дълго криминално досие в страната, включващо убийства на противници, престрелки и притежание на наркотици и оръжие, предаде Ройтерс.

Мярката бе по искане на прокуратурата в отговор на стотиците инциденти в Холандия, предизвикани от членове на бандата. "Често това насилие е толкова сериозно и причиняващо такова обществено безпокойство, че то може да бъде смятано за нарушение на обществения ред", постанови съдът в Утрехт. В съдебното решение се споменават мотоциклетният клуб "Ангели на Ада - Холандия" и международната организация, към която той принадлежи.

Говорител на холандската прокуратура съобщи, че това е първият случай, в който държава забранява "Ангелите на ада". Правителството на САЩ квалифицира рокерската организация като престъпен международен синдикат.

Членовете на "Ангелите на ада", основана през 1948 г. в Калифорния, са известни със своите мотори "Харли-Дейвидсън", облеклото от джинси и кожа, както и със своя предизвикателен външен вид. Придобиват известност през 60-те години заради книгата на Хънтър С. Томсън "Ангелите на ада - странна и ужасяваща сага". Плашещата репутация на групата се засилва след открития концерт на рокгрупата "Ролинг стоунс" на автомобилна писта в Калифорния през 1969 г., за който "Ангелите на ада" са наети като охранители.

Смята се, че сега бандата разполага с няколко хиляди членове в десетки страни, припомни Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?