Съдът на ЕС: Помощта за бежанците трябва да стига за жилище и на свободния пазар

Финансовата помощ, предоставена на търсещите убежище, трябва да им позволи да наемат жилище и на свободния пазар. Това реши Съдът на Европейския съюз.

 

Според директива на ЕС, когато националните власти не могат да осигурят жилище на бежанците, те трябва да им предоставят финансови помощи или бонове за наемане на имот.

 

Периодът, през който трябва да се предоставят материалните условия на прием (жилище, или пари, или бонове), започва от подаването на молбата за убежище.

 

Предоставената финансова помощ трябва да бъде достатъчна, за да осигури подходящо за здравето достойно равнище на живот, както и да се осигури прехраната на търсещите убежище.

 

Приемащата държава трябва да запази целостта на бежанските семейства и "да вземе предвид благополучието" на техните деца. Размерът на помощта трябва да позволи малолетните да бъдат настанени с родителите им.

 

Когато не е предоставено жилище, финансовата помощ трябва да бъде достатъчна, за да може търсещият убежище да наеме имот от свободния пазар. Това жилище не може да бъде избрано според личните предпочитания на търсещия убежище, се посочва в съдебното решение, цитирано от БТА.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?