Съдът оправда обвинения за нападението над Светлана Гебрева

Софийският районен съд оправда таксиметровия шофьор Петьо Петков, който бе обвинен, че е залял с киселина зам.-началника на строителен надзор Светлана Гебрева.

Според обвинението, Петков е лиснал концентрирана сярна киселина върху лицето на Гебрева пред сградата на строителния надзор на бул. "Христо Ботев" 47 около 10.30 ч. на 17 декември 2001 г.

При инцидента младата жена бе обезобразена и разви некроза на левия клепач. Около половин година по-късно тя почина от отприщило се старо заболяване в резултат на преживения шок.

Петков бе задържан на 14 януари 2002 година. На днешното заседание съдът с председател Капка Костова промени мярката му за неотклонение от "задържане под стража" в "подписка".

"Не съм очаквал подобна развръзка", бяха първите думи на съпруга на Гебрева Атанас Гебрев, след като чу решението. Мъжът се яви по делото като частен обвинител, но след като оправда Петков, съдът отхвърли и предявения от Гебрев граждански иск в размер на 10 000 лева.

"Най-важни са мотивите на съда. Не може да се коментира, преди те да излязат, за да се види кои доказателства са приети и кои - отхвърлени", каза още Гебрев. Той обясни, че ще обжалва решението на районния съд.

Прокурорът по делото Филипов също отказа коментар преди да се е запознал с мотивите на съда. Оправдателната присъда може да се обжалва в 15-дневен срок пред Софийски градски съд, казаха юристи.

След края на съдебното заседание Петьо Петков каза, че се е надявал на справедливост и смята, че е получил.

Най-вероятно той ще напусне ареста утре. Разноските по делото - 3 650 лв., остават за сметка на държавата. Общо по делото бяха разпитани 34 свидетели и 26 вещи лица.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?