Съдът остави в ареста хванатия с подкуп общински съветник от СДС

Най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" постанови днес Варненският окръжен съд спрямо общинския съветник от Аврен Стойко Стойков. Искането за вземането на мярката е от Варненска окръжна прокуратура. 44-годишният съветник беше заловен в петък с 440 щатски долара подкуп, които е получил от бизнесмен. Стойков е общински съветник от СДС и е председател на ОбС на партията в Аврен.

Според съдията Димитър Димитров от събраните доказателства по делото и от разпитите на свидетелите можело да се направи обосновано предположение, че Стойков е извършил престъплението, в което е обвинен. Освен това анализът е показал, че върху банкнотите е имало отпечатъци от пръстите на задържания.

Съдията взе предвид и служебното положение на Стойков и степента на висока обществена опасност на престъплението. Според него съществувала реална опасност обвиненият да извърши друго престъпление или поради общественото си положение да повлияе на досъдебното производство. По смисъла на Наказателния кодекс престъплението, за което е обвинен Стойков, се третира като тежко.

Обвиняемият Стойко Стойков заяви пред съда, че не се признава за виновен. Той обясни, че по никакъв повод не е отправял искане да му бъдат дадени средства за каквото и да било негово действие.

Адвокатите на задържания пледираха за вземане на по-лека мярка за неотклонение, защото нямало опасност Стойков да се укрие. Според защитниците чистото съдебно минало на задържания било гаранция за това. Не съществува опасност Стойков да извърши друго престъпление, смятат защитниците му.

Взетата мярка за неотклонение може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Апелативния съд.

Стойков е получил белязаните банкноти от бизнесмена Илчо Димитров. Сумата била за продажбата на общински имот в село Тръстиково. Продажбата е била гласувана и на сесия на ОбС в Аврен. В петък Стойков е получил сумата от 440 долара.

Според източници от полицията сумата е била за всички СДС-съветници, защото при предварителната уговорка с бизнесмена съветникът определил цената на един глас на 100 лв.

Имотът в Тръстиково е общинска собственост, а оценката му е 3 200 лв.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?