Съдът остави в ареста обвиняемия за убийството в Борисовата градина

Учители и съученици на Йоан Матев го разпознали по кадрите на МВР, но замълчали

Софийският градски съд (СГС) остави в ареста 19-годишния Йоан Матев, обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов, извършено през юни 2015 г. в столичната Борисова градина.

Според мотивите на съдия Ралица Манолова разследващите са събрали достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил тежкото престъпление.

Тя аргументира решението си с множество свидетелски показания, както и факта, че ножът, с който се предполага, че е убит Игнатов, е открит на мястото, посочено от свидетел. По делото се очакват резултати от ДНК-експертиза на оръжието.

Засега обаче разследващите не посочват какви са били мотивите за убийството. Предполага се, че става въпрос за грабеж, но засега няма доказателства в тази посока. По време на заседанието на съда не стана ясно дали Матев и Игнатов са се познавали.

Защитата посочи, че по делото няма никакви косвени или преки доказателства за вината на обвиняемия. Както е известно, той бе задържан преди няколко дни, след като МВР безуспешно издирваше заподозрян почти две години. Бяха разпространени и кадри от охранителни камери в района, но това така и не допринесе за получаването на информация за самоличността му.

По време на заседанието бяха цитирани свидетелски показания, според които учители и съученици на Игнатов все пак са го разпознали на въпросните кадри, но са решили да замълчат. Въпреки че в деня на убийството той се е появил с рана на лицето и поведението му е било необичайно.

Прокуратурата посочи още, че впоследствие Матев е променил външния си вид, както и, че справка от мобилен оператор е показала, че мобилният му телефон се е намирал по време на убийството в района, където бе открит трупа на Игнатов. Защитата му изтъкна, че това е плод на съвпадение, тъй като клиентът му редовно тренирал тенис.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?