Просветният министър заклейми училищната директорка, премълчала за Йоан Матев

Директорката отговори със заплаха да съди всеки, който я клевети

Николай Денков, сн: БГНЕС

Служебният министър на образованието Николай Денков обяви, че директорката на частната гимназия "Езиков свят" Василка Николова "няма място в образователната система". Тя на свой ред заплаши да съди всеки, който я клевети. Словесните престрелки последваха ареста на 19-годишния Йоан Матев, който е основен заподозрян за убийството на ученика Георги Игнатов през 2015 г. в Борисовата градина. Но затова си има и предистория.

Веднага след убийството властите разпространиха запис от улична камера, която бе уловила бягащия Матев. Въпреки молбата за съдействие за разпознаването на момчето тогава, никой не помогна на полицията. През миналата седмица в съдебната зала се разбра, че директорката Василка Николова е разпознала задържания още през 2015 година. Това предизвика и позицията на служебния министър:

"Не може да се прикрива убийство и в никакъв случай не може да се толерира подобен тип поведение", каза министърът, но уточни, че става дума за частно училище и министерството няма възможност да влияе върху неговото ръководство.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова също се включи в разговора по темата в понеделник. Тя обясни, че прокуратурата не може да има претенции срещу хората, които са избрали да не съобщят на властите. В случая става дума за издирван човек по видеозапис, за който не е ясно дали е извършил престъпление. Законът задължава гражданите да съобщят на властите, когато са станали свидетели на престъпление.

"Те не са знаели, че той е извършителят на убийството, което не е твърдяла и полицията", коментира Арнаудова.

В този контекст директорката на "Езиков свят" Василка Николова обяви с писмо до медиите, че ще съди всеки, който я представя като пряко замесена в прикриване на престъплението.

"Тежестта на извършеното престъпление и големият медиен интерес по никакъв начин не могат да оправдаят погазването на всички юридически и морални принципи по отношение на мен и моите колеги, които биваме представени пред българското общество като пряко замесени в прикриване на престъпното деяние", пише тя.

Николова смята, че част от медиите нанасят трудно поправими морални вреди най-вече на пострадалото семейство и се пречи на властите да си свършат работата безпристрастно.

"Разпалва се напълно ненужно обществено напрежение и омраза, в центъра на които се оказват работещите в "Езиков свят" и техните семейства. Съгласно българското законодателство вината на всеки гражданин на извършване на престъпление се доказва единствено с влязла в сила осъдителна присъда", пише директорката.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?