Прокуратурата поиска 12 г. затвор за Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Йоан Матев, снимка БГНЕС

Прокуратурата поиска налагането на 12 години затвор за Йоан Матев, който е изправен пред съда за убийството на 15-годишния ученик Георги Игнатов. Престъплението бе извършено с нож в Борисовата градина на 2 юни 2015 година.

Към момента на деянието Йоан Матев е бил на 17 години и поради това максималното възможно наказание е 12 г. затвор. Той бе арестуван близо две години след престъплението, в което е обвинен.

"Не съм извършил това, в което ме обвиняват. Разбрах за убийството от медиите и социалните мрежи", каза пред съда Йоан Матев, цитиран от Нова тв. Той твърди, че не е бил на местопрестъплението и не е извършил убийството.

"Ходих (в парка) на тенис тренировки от 10 до 12 часа. После излизах да обядвам и след това се връщах за следобедни тренировки. Понякога съм тичал сам в парка. Родителите са ни карали и взимали от тренировки. Не съм отсъствал от училище, за да се крия", обясни Матев в съдебната зала.

Неговият брат Марсел е основен свидетел на обвинението, а подсъдимият твърди, че той е бил тормозен от полицията, за да "наговори тези глупости за случая".

Именно Марсел Матев е завел полицията до мястото, където е открито предполагаемото оръжие на престъплението - нож. Експертизата не откри ДНК материал по него, а братът, който е ключов свидетел в процеса, се възползва от правото си да не дава показания пред съда.

Според разследващите Йоан Матев е споделил пред брат си за убийството.

Йоан Матев изкара над три години в ареста, след като бе задържан през 2017 година. Към момента на ареста той вече бе студент в Благоевград, а разследващите твърдят, че няколко пъти е променял външността си, за да не бъде разпознат.

Пред съда Матев обяснява промяната във външността с това, че е сменил и спорта, който тренирал. Той призна, че многократно е бил питан от съученици дали има нещо общо със случая, но никога не се е притеснявал, защото не е извършил убийството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?