Братът на Йоан Матев отказа да свидетелства по делото му за убийството в Борисовата градина

Йоан Матев. Сн.: БГНЕС

Марсел Матев, брат на единствения подсъдим за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина – Йоан Матев, се възползва в петък от правото си да не дава показания пред Софийския градски съд (СГС).

Именно Марсел имаше ключова роля за ареста на брат му, след като разказа на разследващите къде е скрит ножа по делото. Въпреки че по него не бяха намерени никакви биологични следи, експертиза констатира, че хладното оръжие има същите характеристики, като прободната рана в тялото на убитото момче.

Йоан Матев бе задържан и обвинен близо две години след убийството, извършено на 2 юни 2015 г., като разследващите тогава обявиха, че веднага след престъплението си е променил трайно външния вид, за да не бъде разпознат по разпорстранените от МВР кадри от охранителни камери.

Защитата на Матев обвини медиите, че манипулират общественото мнение, като разпространяват само доводите на прокуратурата. Държавното обвинение твърди, че Матев е забелязъл случайно жертвата си на пейка в Борисовата градина и го е убил с един удар с нож. От доказателствата по делото обаче не може да бъде извлечен мотив. Няма данни двете момчета изобщо да са се познавали преди убийството.

В началото на процеса през февруари съдия Руси Алексиев допусна исковете на родителите на жертвата за общо 400 000 лв. да се разглеждат успоредно с наказателното производство, приемайки, че в случая е налице пряка връзка между претенциите и повдигнатото от прокуратурата обвинение на Матев за умишлено убийство по особено мъчителен начин.

Ако бъде признат за виновен, Матев ще излежава между 5 до 12 години затвор, тъй като е бил непълноелетен към момента на извършване на убийството. За подобно престъпление пълнолетните извършители могат да получат между 15 години и доживотен затвор без право на замяна. Делото продължава с разпити на останалите свидетели.

Споделяне

Още по темата

Още от България