Делото за убийството на 15-годишния Георги Игнатов вече е в съда

Йоан Матев

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу Йоан Матев, който ще бъде подсъдим за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина. Делото ще е за убийство, извършено по особено мъчителен начин.

Ако вината на Матев бъде доказана в съда, той може да получи между 5 и 12 години затвор, тъй като е бил непълнолетен към датата на престъплението.

За подобно престъпление пълнолетните извършители могат да получат между 15 години и доживотен затвор без замяна.

Според държавното обвинение Йоан Матев е извършил убийството на 2 юни 2015 г. в 11.43 ч. с един удар с нож.

"Деянието е квалифицирано като извършено "по особено мъчителен начин“, тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и пострадалият изпаднал в безсъзнание, той изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него", се казва в съобщението на прокуратурата.

Преди убийството Матев е забелязал жертвата си случайно на пейка в Борисовата градина, твърди държавното обвинение. Проблем пред делото може да е липсата на мотив за престъплението. Държавното обвинение казва, че двете момчета не се познавали преди това, а Матев просто е решил да нападне Игнатов.

"(Матев) Нанесъл един удар с нож, който обичайно носел в себе си. В хода на разследването оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието. След това избягал от местопроизшествието и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти", съобщава прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?