Съдът освободи Агим Чеку

Съдът освободи Агим Чеку

Окръжният съд в Кюстендил освободи в четвъртък бившия косовски премиер Агим Чеку, който бе задържан на влизане в България преди два дни. Съдът гледа делото по искането на прокуратурата за временна мярка "задържане под стража" до 40 дни на Чеку.

Решението на съда подлежи на обжалване в тридневен срок пред Софийския апелативен съд.  Докато се осъществи съдебната процедура, Агим Чеку трябва да остане на разположение на българското правосъдие и да не напуска България.

Чеку бе задържан на ГКПП "Гюешево”. Той е издирван от Интерпол по искане на Сърбия, която го обвинява в извършване на военни престъпления по време на войната в Косово през 1998 и 1999 година.

"Бил съм фактор за много политически събития, така че моето екстрадиране ще утежни междуетническите отношения в Косово. Евентуално това би довело до усложнения между двете ни страни", заяви Чеку, след като беше освободен, и добави, че не се счита за виновен, тъй като никога през живота си не е вършил престъпления.

Той каза още, че Съдът в Хага е разследвал престъпленията в този регион и е идентифицирал виновниците за тях, като срещу него не са били повдигнати обвинения.

"Аз не съм гражданин на Сърбия и никога не съм бил. Сърбия не може да екстрадира чужди граждани, а само своите", посочи още Чеку.

 Посещението му в България бе по покана на бившия външен министър Соломон Паси.

Според защитата на Чеку няма достатъчно доказателства, от които да е видно, че съдът в Ниш е компетентен по този казус. Пред съда бяха представени документи от сегашния премиер на Косово Хашим Тачи, според които Чеку е член на дипломатическия екип на Косово, и писмо от ООН, че съдът в Ниш не е компетентен по това производство.

Агим Чеку бе премиер на Косово от 10 март 2006 до 9 януари 2008 година начело на коалиционно правителство. Белград го обвинява за престъпления срещу сърби и хора от други националности по време на войната в Косово през 1998 и 1999 година. Същите обвинения Сърбия отправя и срещу сегашния косовски премиер Хашим Тачи.

Чеку отхвърля обвиненията, които, по думите му, са политически мотивирани. Според него няма правни основания за издаване на заповедта за арестуването му.

През 1999 Чеку оглавяваше Армията за освобождение на Косово, която се сражаваше със сръбските сили по време на войната в областта.

Агим Чеку участваше и в операцията на хърватската армия "Буря" през 1995 година срещу самообявилата се "Република Сръбска Краина".

Toй е задържан в Словения и в Унгария през 2003 и 2004 г. През май 2009 година Чеку е бил експулсиран от Колумбия, където участвал в международна конференция, посветена на разоръжаването. Тогава сръбските власти поискали екстрадиране, но колумбийските отказали.   

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?