Съдът отказа да пусне от ареста един от обвинените за тормоза над 3-годишния Христо

Патрик Първев. Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) отказа да пусне от ареста 18-годишншия Патрик Първев, който е обвинен заедно с приятеля си Александър Донов в опит за умишлено убийство на 3-годишния Христо Велински.

Основният довод на защитата му да поиска определяне на "домашен арест", вместо "задържане под стража", бе желанието на младежа да продължи образованието си в едно от столичните вечерни училища.

От прокуратурата обаче недоумяваха как Първев възнамерява да посещава часовете при положение, че условията на тази мярка за неотклонение забраняват на обвиняемите да напускат дома си. Съдът пък отбеляза обстоятелството, че щом на 18-годишна възраст Патрик е достигнал едва до 9-и клас, очевидно продължаването на средното му образование не е сред основните му приоритети.

Причината да не уважи искането му за смекчаване на мярката обаче бяха събраните до момента доказателства по делото, според които двамата обвиняеми са нанесли системен и умишлен побой над 3-годишното дете. СГС цитира и показания на свидетели, които твърдят, че Първев и Донов изпитвали удоволствие да тормозят малкия Христо.

Детето бе прието в "Пирогов" на 21 юли по спешност с голям кръвоизлив на главата и множество травми по крайниците, лицето и шията.Съдебно-медицинска експертиза показа многобройни увреждания по тялото и главата на детето, които се дължат на удари с твърди предмети. В аргументите си съдът заяви, че не може да разграничи вината на Първев от тази на Донов, въпреки че първият твърди, че не е участвал в побоите.

Споделяне

Още от България