Съдът отложи делото срещу "новите килъри" заради нови доказателства

Съдът отложи делото срещу "новите килъри" заради нови доказателства

Нови четири тома с доказателства отложиха заседанието на Апелативния специализиран наказателен съд по мярката за неотклонение на групата от т.нар. "нови килъри".

На 1 август властите обявиха ареста на банда от 15 души, които са се занимавали с изпълнение на мокри поръчки, побои, автокражби и грабежи. Операцията е била проведена заради постъпила информация, че те са планирали нападение и грабеж срещу двама души, свързани със сделката за продажбата на пенсионния фонд "Доверие".

В крайна сметка първоинстанционният спецсъд остави в ареста само седем от тях, а двама бяха пуснати срещу парична гаранция. Прокуратурата обжалва това решение на втора инстанция и поиска постоянен ареста за 11 от 15-те заподозрени - Христо Христов, Радослав Раденков, Мартин Антов, Валери Александров, Жечо Белясин, Иван Илиев, Николай Стойков, Симеон Николов, Димитър Георгиев, Ангел Мечкаров и Николай Рангелов.

За лидери на престъпната група разследващите посочват небезизвестния криминалните среди Валентин Янев–Бореца и кикбоксьора Мартин Антов.

Вальо Бореца е обвинен като физически извършител на убийството на известния обирджия от столичния кв. "Люлин" Йордан Цонков-Джиджи, разстрелян в колата си на 22 януари 2009 г. Янев е подведен под отговорност и за покушението над Кочо Михайлов, извършено през април същата година.

На хора от групата са повдигнати и обвинения за грабеж във видинското село Капитановци от 2 юни 2008 г., при който е убит Цветан Пантов. За разкрити се броят и грабежите на 410 000 лева пред сградата на ИПК "Родина" от 18 август 2011 г., както и на 215 000 от клон на ОББ в София, извършен на 5 април 2012 г. Обвинения има за още един грабеж и за подготовката на друг.

Преди заседанието на съда в петък прокуратурата представи нови два тома с явни и още два тома секрeтни доказателства, които се отнасят до част от обвиняемите. Това са разпити на нови свидетели, разпознаване на обвиняеми, които са били извършени през последната седмица.

Поради това апелативният спецсъд отложи за 14 август заседанието, на което трябва да се произнесе по искането за задържането в ареста на единадесетимата заподозрени. Адвокатите предложиха на съда да се запознаят за два часа с материалите, за да не стоят техните клиенти още пет дни в ареста, докато се чака произнасяне. Магистратите обаче решиха все пак да отложат делото за сряда.

Все още на ниво оперативни данни са информациите, че групата е отговорна за други четири убийства. От държавното обвинение отказаха да коментират и слуховете, че планираните нападения са били срещу бизнесмена Румен Ненов и бившия шеф на "Информационно обслужване" АД Иво Николов, които са свързани със сделката за фонд "Доверие".

В петък прокурор Даниела Попова от Апелативната специализирана прокуратура обясни единствено, че Иво Николов е разпитан като свидетел, а едно обвинение на Антов за приготовление за грабеж е било преквалифицирано в опит за грабеж.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?