Съдът отстрани кмета на Куклен

Димитър Сотиров

Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на община Куклен Димитър Сотиров и заместника му Иван Апостолов заради повдигнати срещу тях обвинения за длъжностно присвояване и престъпления по служба.

Подкрепеният от БСП кмет на града караше трети мандат на тази позиция. Той бе арестуван в края на миналата седмица по ред обвинения за неизгодни сделки.

На излизане от съдебната зала Сотиров отказа коментар.

Прокуратурата обвинява кмета за сключен в края на 2007 година неизгоден договор за доставка на бетон. Сотиров е обвинен и в извършване на още четири длъжностни престъпления – сключил е договори за строителство с две фирми, представлявани от едно и също лице.

Според прокуратурата тези действия на кмета са в нарушение на Закона за общинските бюджети и Закона за местно самоуправление и местна администрация, а целта е била шефът на двете фирми да спечели 100 000 лева.

Държавното обвинение преследва кмета на Куклен за неизпълнение на разпореждане от 2010 година на строителния контрол за незаконно построен бетонов възел. Година по-късно Сотиров е сключил договор за доставка на бетон от този възел.

Сотиров е прескочил Закона за обществените поръчки при възлагане на строителство на част от ВиК-мрежата на града, като вместо това е дал отсечката на пет различни фирми, смятат от прокуратурата. От държавното обвинение изчисляват щетите на 740 000 лева. Сотиров е обвинен още за присвояване на 50 хиляди лева общински пари чрез документна измама.

Заместникът му Иван Апостолов е обвинен, че се е възползвал от поста си и е накарал хора да му работят без пари на негов частен строеж. Той е обвинен и за длъжностно присвояване в размер на 3385 лева.

Споделяне

Още от България